Bubur Jagung Bersagu
Sumber: rossitamz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
- 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
- Secubit garam
- 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
- 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
- 3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lepbih perang
- 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
- *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
- *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
- Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
- Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
- Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
- Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
- Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.
15 ulasan:
Salam kak zai!!! kita dtg awallllllll pagi niii sbb baru abis menggosok pastu mata pulak mcm tak leh nak tutup uuuwaaaaa.... lapo pulak nmpk bubur akak tu! sedap ni kak kalau mkn hangat2 :D lama tak buat ni yg nak buat jugak niii hihihi...
slm k'zai...baru dpt kuar kandang kak..sibuk sikit 2 hari lepas...ida pun suka bubur jagung, kt japan baru musim jagung, last week ida pun ada msk bubur jagung ni...
assalam Kak Zai,
amie suka sgt makan bubur jagung.... tapi malas sgt nak parut, kalau nak makan guna jagung tin aje....hiiihiihi
sedap buat juadah bulan puasa
Kak Zai..huhuhu..sedapnya... Nak..nak..
Salam kak zai,
cantiknya napkin kertas pink-pink tu. hehe..
nak tumpang sekaki bubur jagung. Teringat jagng kernel dalam esbok. bila tah nak dimasak. :D
As'salam kak zai
macam lama betul kak zai tak kedapur erk. ker ct yang tak perasan agaknya.. hihihi
ct suka bubur2 macam ni kak, kalau duduk diam2 tu berkeping2 roti ct cecah dalam bubur tu sampai tak perasan jer rasanya..hihihi
salam kak zai.....
singgah sini nak makan bubur tu.....sambil2 tu nak belek2 bekas tisu tu...cantiknya kak!!!kat mana blh ira beli tu? atau akak buat sendiri
Salam akak..
akak..he..he..bubur jagung tu saya nak jugak..tapi kalau nak yg dekat bubur tu boleh tak?..cantiklah bunga akak..sayakan suka rose..he..he..
nice post.
http://www.PhentermineHome.com/
Assalamualaikum kzai...
akak... sedapnya bubur jagung tu akak... diana ari tu pun buat tp + ngan kcg merah... bab2 jagung nie mmg fav diana... sedap...
penat tggu depan umah
posman tak sampai2...
ni kes tggu bubur jagung kzailah nih..
hahahaha
Bubur jagung dalam cawan...comelnya....nice presentation....:)
salam. sudah follow blog ni. jgn lupa singgah ke blog edy ya. tq
kak zai.. nak bubur sedapnya style ita makan kena simpan dalam peti sejuk bila dah sejuk makan sedapnya.. hihihi tambah sekarang jepun panas sangat ni
Catat Ulasan