

KEK LAPIS BUMI
Sumber: Dzana@Inspirasiku
(Sumber : HaSue: I Love My Life)
Sumber: Kzai@Teratakimpian
Bahan2 (Untuk separuh adunan biasa) akak guna loyang bulat 7 " x 7 "
- 220g Mentega - akak guna butter SCS
- 90g /1/2 Gelas gula halus-kurangkan kpd 80g jika x suka manis
- 110g /1 Gelas tepung gandum
- 5 Biji telur
- 150g seri kaya
- 190g/ 1/2 tin kecil susu pekat manis -susu tin rendah boleh rujuk sini
- 1/3 Cawan serbuk nescafe (campurkan dengan 1 sudu air panas) - akak guna 1 1/2 sudu besar serbuk nescafe + 1 sudu kecil serbuk koko (bancuh dgn 1 sudu besar air panas)
- 1/2 penutup botol esen vanilla
- Pewarna Hijau dan Kuning secukupnya

- Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Lengserkan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. (Seelok-eloknya alaskan loyang dengan kertas serap minyak)
- Ayak tepung bersama horlicks di dalam satu bekas yang agak besar. Ketepikan.
- Pukul mentega bersama gula sehingga kembang dan putih.
- Masukkan telur sebiji dan putar dengan kelajuan minima. Masukkan lagi sebiji telur dan putar lagi. Ulangi sehingga habis.
- Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
- Masukkan serikaya dan putar sebati. Kemudian, masukkan susu pekat dan putar lagi.
- Masukkan tepung dan diadun sekata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Campurkan satu bahagian dengan bancuhan nescafe tadi dan kacau sebati. Adunan kedua dan ketiga diwarnakan hijau dan kuning. Kemudian setiap bahagian ini dibahagi lagi dua dengan menggunakan bekas-bekas atau cawan-cawan kecil.
- Tuangkan adunan hijau ke dalam loyang terlebih dahulu. Kemudian, tutuplah loyang dengan kertas foil. Kukus selama 3-5 minit atau sehingga adunan dah tak cair.
- Tuangkan untuk lapisan kedua iaitu adunan kuning. Ratakan. Kukuslah lagi hingga dah tak cair.
- Akhir sekali ialah adunan nescafe. Ulangi proses hingga habis.
- Untuk lapisan terakhir, sila kukus selama 30-40 minit atau sehingga kek masak sempurna.
- Sejukkan kek sebelum dipotong.

as-salam
BalasPadamnpk cantik kek lapis bumi tu..mesti sedap kek ni kan..warna pun cantik ..
cantik...nampak kemas je lapisannya tu. kalau kak zai tak cakap ombak2 tu, xde yg tau kot...
BalasPadamcantik kak kaler2 tu.. sy pun rasa nk buat lagi.. sy buat hari tu guna api slow jer.. ingat 5-6 minit dah msk .. bila chek cair lagi.. dekat 20 minit baru masak 1 layer.. badget2 1 jam siap.. rupanya dkt 2 jam baru siap.. sib baik buat dua adunan terus.. so mg berbaloi menunggu lama..
BalasPadamnmpak sdap n konfem sdap ne.. nak mntak try la nti ea sis:))
BalasPadamSalam KZai. Kek ni mmg femes kat Swk. Cantik nya kaler... Kek raya dh abis ni, nak rasa kek KZai lah pulak...hehe
BalasPadamAs salam...cantik nya lapisan tu..tak terbuat kita sebab tak rajin mcm tuan rumah
BalasPadamAslmkum k.Zai..
BalasPadamNampak moist kek lapis k.Zai.. ..tentu sedap. warnanyapun terang elok.nak buat kurang rajin...tumpang minum dgn k.Zai boleh..hi...hi..
puan...saya rasa ada kesilapan pada catitan bahan yang digunakan
BalasPadamsekadar bertanya.... betul ke menggunakan 1/3 cawan nescafe?
tidakkan akan menjadi terlalu pahit adunannya
kemas je layer kek k.zai ni...bg e-na pinjam jari akak utk buat kek lapis...hihii...E-na failed bab2 melapis ni..
BalasPadamAssalam Kzai,
BalasPadamizinkan Amie berlama-lama di sini... Amie ingin menikmati KLB sampai kenyang, apa boleh buatlah...Kzai pun dah tuangkan minumannya sekali, dihalau pun Amie tetap bertenggek di sini...geram....sedappp!
salam kak rasanya ramai yang dah cuba kek ni ... nampak menarik bila la nak try ni
BalasPadamAssalam kzai, wah cantik kek lapis akak tu..warnanya pun cantik kak..kita tahun ni tak buat any kek lapis pun..tak sempat sebenarnya..heheh..
BalasPadamNampak marbeles sangat.. Che Mid nak pindah sebelah rumah kzai laa.. dapat bau pun jadik!
BalasPadamsalam kak zaiii...windu banget sama akak nihh!! kitaorg..ahakss..KAMI SIHAT!! bz manjang kak!! moga akak sihat sentiasa yerk!! muwahh
BalasPadamahakss patah balik! kak fb akak aper ya?
BalasPadamkek lapis ni nak cuba jugak...ngeces!! ;))
Salam rindu Zai :)
BalasPadamLama betul hawa tak kemari...diharap zai n family sihat2 belaka..
Rajin betul zai melapis hehehe hawa nih jenis yg tak sabar so tak tahu bila lah dpt tgk kek lapis kat dapur kite hahaha
Kemas & ceria jer warna kek lapis bumi zai nih
halamak rajinnyer melapis...best nyer kalau dapat kek cam nih...akak..nak kasi award kat akak..amik kat nurul punya blog eh... http://momwithapron.blogspot.com/
BalasPadamsalam kak zai..
BalasPadamlor akak naper tak helo2 kat saya wat kek yg cumel ni.. kalau idak.. leh gak menumpang minum petang.. hehe.. sy ni tergolong dlm insan yg paling malas nak buat kek lapis2 ni.. dulu buat kek lapis haw flakes pun mengenangkan adik mengidam masa peknen.. kalau idak rasanya tak jadik jugak.. hehe.. kena tunggu betul angin R dtg atau bak kata kak zai angin dah mengganas barulah dpt cuba kot.. hahaha...
cantikker kaler kek lapis ni kak...bila la nk melapis juga
BalasPadamassalam kak zai, apa khabar kak? wahhh cantik tgk colour dan lapisan kek tu..saya bab-bab melapis kek ni belum pass lagi kak..kena try lagi..:)
BalasPadamcantik kek, cantik gambar,
BalasPadamrajinnya, sabarnya buat kek berlapis2 ni eikk Kzai?
kek yg memerlukan kesabaran..rajin kzai.sy tak pernah buat lagi. :)
BalasPadamSalam Kak Zai, cantiknye kek lapis akak. kite bab melapis tak berapa lepas. sampai sekarang tak berani nak cuba lagi :)
BalasPadamsalam..
BalasPadamsuker tengok blog ni... nnti nak share resepi yang atiEy amik dari sini... untuk akk, collect award yang atiEy buat khas untuk blog ni...tq....
http://atiey-kenangan.blogspot.com/2011/10/award-to-dapurcomelku.html
fuiyooo..cun menawan kek lapis kzai nih..bak sepotong..yummyy!!
BalasPadamsalam kak,
BalasPadamwah! nampak cun keknya... nk tumpang tye, akak guna oven apa yer?? sy tgh survey2x oven nie... nk tye pendapat...oven mana yg sesuai utk long term use? dan cantik pembakarannya....
kzai >> deqlis
BalasPadamw'salam deqlis..
kalau nk buat panduan beli oven blh tgk artikel disini ye (http://alkiram.net/salam/2010/05/05/tips-memilih-oven-yang-sesuai/#comment-20031)..sbb akak pun x arif sgt ttg oven ni...hrp blh membantu ye..