Bahan-bahan
Utk Crumble *loyang 18cm
- 100g tepung gandum
- 40g gula
- 80g butter sejuk dr peti ais
- sedikit garam
- 3 biji epal - kupas dan potong dadu
- 2 sudu mkn gula perang
- 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
- Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
- Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
- Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
- Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
- Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.
7 ulasan:
bestnyaaa...kita pun nk try buat gak apple crumble pie ni. tp apple dh habis kena makan. hehe
Alahai K.Zai..apple tak de...pear adalah...Hah..macam lah Watie ni rajin sangat nat buat kan? Sedap ...kalau makan dengan whipped cream...lagi sedap tak?
dah banyak kali gak tgk resipi ni merate2...tp belum sampai seru gaknye nak buat heheheee epal ade tu dlm peti es...
Hi KakZai, akak buat apapun nampak sedap tau! uish..I want some pls...hehehe ;)
salam kak zai...
pekabar? lama sungguh x jenguk blog dia...bgusnyaa makin canggih2 menu dia...ermm tgk blackforest cheescake kt bwh nun wat kita pikir 10x nk teruskan diet...huhuuu dugaan sungguh masuk dapur kak zai nih! ermm nnti dah kurus skit nk try laa resepi tuu xle tahan woooo....
esh, tak perlu guna telur ek crumble ni kak zai? menarik ni... kite kena cuba gak la.
This is lovely. Tq for sharing the recipe. :-)
Catat Ulasan