AYAM PERCIK PASAR MALAM (Sajiemas,MyR)
Bahan:-
- 2 ekor ayam
 - 500 gm bawang besar
 - 50 gm halia - diblender
 - 50 gm lengkuas - diblender
 - 50 gm bawang putih - diblender
 - 5 batang serai - diblender
 - 2 cawan gula
 - 3 sudu stok ayam serbuk (*akak x letak ni)
 - 5 senduk cili mesin
 - 5 senduk cili sos
 - 1/2 kg santan
 
Cara-Cara:-
- Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih.
 - Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
 - Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti.
 - Bakar dan siap untuk menjamu selera.
 
NASI KEBULI - Sumber dr dapur Ummi
Bahan-bahan:-
- 900 g beras -basuh dan toskan (akak sukat hanya 4 cawan beras basmathi)
 - 2 biji kelapa parut (akak guna 5 cawan santan)
 - 5 sm halia
 - 1 batang serai
 - 1 helai daun limau purut
 - 2 biji buah pelaga
 - 3 kuntum bunga cengkih
 - minyak ghee utk menumis
 
Untuk Hiasan:-
- 2 biji telur (didadar) - akak x buat pun
 - kismis
 - bawang goreng (untuk hiasan)
 
Bahan giling: (bahan akak kurangkan sikit ikut sukatan beras dan kisar jek)
- 2 sudu besar ketumbar
 - 1 sudu teh jintan manis
 - 1 sudu teh jintan putih
 - 1 sudu teh lada hitam
 - 2 sudu teh serbuk kunyit
 - Sedikit garam
 
Cara Memasak :
- Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
 - Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga naik bau.
 - Masukkan santan & garam tunggu mendidih.
 - Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
 - Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.
 
2 ulasan:
huhu sedapnya ayam percik.. huhu
salam kak zai! mekaseh tuk doanyer :-) doa yg sama jugak buat akak semoga segala urusan akak dpermudahknNya insyaALlah! kita skrg mmg suke mkan nasi macam ni pastu ada geng dia mmg best!
Catat Ulasan