Isnin, Februari 09, 2009
Kek butter belang
Resepi asal dari Chef Noraini,tapi saya copy aje dari Jasmeen fp..minta maaf ye Jasmeen..jangan marah ye....tapi saya tukar warna choc emulco dan strawberry paste..sbb warna merah x ada dlm stock..tp rasa strawberry lah pulak...kek ni mmg sedap..gebu dan moist...dan sy bawa sket ke ofis utk di rasa oleh kawan2...dan bg pada jiran..
Butter Belang - by Chef Noraini (http://resipinoraini.blogspot.com)
(saiz loyang 8 X 8 X 3)
Bahan-bahan
250gm butter
220 gula castor
4 butir telur gred A
220 tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt esen vanila
50ml air
Pewarna hijau, kuning & merah
Cara-cara:
> Pukul mentega & gula hingga kembang
> Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati
> Masukkan esen vanila
> Masukkan tepung gandum yang telah diayak dgn baking powder & pukul sebati
> Masukkan air..gaul sebati
> Bahagikan kpd 3 bahagian (warnakan setiap bahagian dg pewarna)
> Sapukan loyang dgn mentega..senduk 1 bahagian hijau > kuning > merah...ulang proses sehingga habis adunan
> Bakar selama 45 min (panaskan oven 10 min sblm membakar)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan