Asam pedas ni adalah salah satu lauk kegemaran.....makan bersama dgn ikan sepat kering goreng ...memang umphhhhh....ada setengah orang ,suka kalau dipanaskan lagi pd esok harinya...resipi pun main agak2 je....
Asam pedas ikan tenggiri
Bahan-bahan:
ikan tenggiri keping
terung atau bendi
daun kesum
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
sedikit kunyit hidup
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 inci belacan*(*tumbuk lumat)
air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, dan masak sekejap. Tambah cili kisar dan sedikit garam, masak hingga terbit minyak. Guna api sederhana.
- Tuang air dan masukkan daun kesum. Bila mendidih, masukkan ikan dan juga jus asam jawa. Tambah terung atau bendi , masak hingga ikan masak. Rasa jika perlu tambah garam.
- Kalau suka boleh juga letak terung, bendi atau sawi jeruk...
1 ulasan:
Sedapnya asam pedas, gerau kalau tengok asam pedas memang meleleh air liur. Aduhai sedapnya.
Catat Ulasan