Masa cuti,petang sabtu lepas buat kek pisang ala English ni untuk minum petang....bila tengok kat blog Yatt....teruja pulak nak membuatnya.....bahan2 lain ada,cuma pisang pulak yg xde...pergi pasar malam sekejap beli pisang....kalau dah teruja sangat nak buat tu....usaha jugak nak gi beli pisang....pastu terus masuk dapur menggodek ....kek ni sedap, tak berapa manis dan ada taburan potongan pisang diatasnya....dan tabur gula diatasnya,bila dah masak...mula2 nak buat satu adunan je.....tapi bila tgk pisang ada lebih,drp pisang terbiar mcm tu je terus buat 2 adunan plk...resipi ni kita c&p dr blog Yatt yg kat Finland tu... yg terkenal dgn keindahan hiasannya diatas meja...minat tgk gambar2 makanan yg diambilnya....terima kasih Yatt kongsi resipi....
Bahan-bahan
180 gm tepung
2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
70 gm butter
3 sudu gula putih
2 sudu light brown sugar
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir (guna gula perang)
Cara-cara
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi,
2. kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg.
3. masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat .
4. Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya.
5. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.
180 gm tepung
2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
70 gm butter
3 sudu gula putih
2 sudu light brown sugar
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir (guna gula perang)
Cara-cara
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi,
2. kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg.
3. masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat .
4. Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya.
5. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan