Isnin, Januari 05, 2009

Roti lapis berdaging

www.tips-fb.com

Hari tu ronda2 lagi kat fp dan blog kawan2...nak cari menu ala2 "simple dish" yg dibakar atau menu yang ala2 mengenyangkan....hasil dari rondaan tu,terserempak dgn menu kat blog "Ummi- Home Sweet Home"...masakan Ummi ni selalu menepati selera kita....dah byk kali juga mencilok resipi dari rumah Ummi ni....resipi ni dah seminggu diperam...baru petang ahad tu berkesempatan mencubanya....petang tu masak roti lapis berdaging ni dan buat teh dangdut....kenyang dahhh....malam tak yah makan lagi... konon2 diet....tapi dah bedal awal2....anak2 dan asben pun suka dengan roti lapis berdaging ni...diorng kata sedap....tukang masak pun hepilah...hilang penat..makanan yg dimasak dpt sambutan.... tima kasih Ummi dan yg empunya resipi...kita c&p je ye.....



ROTI LAPIS BERDAGING

Bahan:- (6 - 8 orang)

3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang - sy guna daging kisar jenama Ramly
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)-sy pun letak 2 sudu besar
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)- sy guna parutan cheese
marjerin untuk melenser loyang

Cara Menyediakan:-

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.
Share |

1 ulasan:

missywawan berkata...

heeee...bestnyer..thnx saya pun nk cuba juga la...nyum3~~