Tuhari ada ternampak kat bog Ummi ayam seri inai ni...nampak macam sedap....bila dah cuba masak,memamg sedap pun....ada juga terpandang kat dlm majalah saji tuhari.....tapi nak senangkan c&p je dr umah ummi ni....malas nak menaip panjang2,bolihkan Ummi....tima kasih...
Ayam Seri Inai
Bahan:-
1 ekor ayam (potong lapan)
750 ml santan pekat
250 ml air (optional)
sedikit minyak untuk tumis
Bahan Giling Halus:- (*ummi kisar je)
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
3 cm halia
7 biji buah keras
1 sudu besar serbuk jintan manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
sedikit kunyit hidup
1 keping kecil asam gelugor (*ni ummi tambah)
sedikit gula (*ni ummi tambah gak - optional)
garam secukup rasaCara Memasak:-
Bersihkan ayam dan rebus separuh masak. Angkat dan toskan. Lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali lain, pijarkan minyak dan tumis bahan giling sehingga wangi. Kemudian masukkan ayam, santan, asam gelugor dan sedikit air (jika perlu). Kacau rata, masukkan garam dan masak hingga pekat. Angkat dan hidangkan mengikut kreativiti anda..
4 ulasan:
tak prnh msk dging lemak camni.. nmpk mnyelerakann..
dah jwb soalan kakzai tuh..nnti kak zai try snap pic yer..
salam...sedapnya ayam seri inai nih, ala2 cam ayam masak merah tapi lagi byk ramuannya...k.zai mkn ngan nasi minyak ke?
wah resipi sedap nih...ayam sri inai plak... ni kena ngan nasi minyak mesti sedapkan.
Catat Ulasan