Ahad, Februari 01, 2009

Choc moist cake

www.tips-fb.com


Kita nak tunaikan janji....tadi siaran tergendala sebentar...hehehe...kek ni buat utk kawan ofis, sempena pernikahan adiknya....saja nak buat makan2 untuk adik beradiknya....dia tergerak hati nak suruh buat,bila dah tengok kawan yg lain pernah kita buat untuk mereka tempohari...kawan ni nak deko dan kalor yg sama juga,tapi pembuatnya ubah tang bentuk dan bunganya...jemu plk tengok deko yg sama je kan...deko yg simple2 je..nak lembutkan jari jemari yg kerastangan ni....resipi ni kita c&p dr Rinn FP dan resipi asal dr Misliha FP...terima kasih kedua2nya.....




CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Misliha

Bahan-bahan :
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovallete
6biji telur


Diayak:
250 gm tepung
2 tsp baking powder
1½ tsp soda bicarbonate

Bahan2 paste
1 cawan serbuk koko
1¼ cawan air
60gm gula castor
1tbsp serbuk nescafe segera - optional

TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate
200 gm Whipping Cream
1 tsp butter

Cara-cara:

1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang,
masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate +
baking powder berselang seli dengan paste.
3. Bakar pada suhu 170 darjah, selepas setengah jam turunkan suhu
ke 150 darj bergantung pada oven masing-masing.



Share |

2 ulasan: