Khamis, Februari 19, 2009
Gulai Rebung Dgn Ikan Tenggiri
Hari cuti tu,teringin nak makan gulai rebung....jalan2 kat pasar malam Tmn Melawati,terjumpa rebung terus sambar 2 bungkus....esoknya terus masak bersama dgn ikan tenggiri...dah lama x masak gulai rebung,ni yg tingin sangat ni.....
Masukan juga resipinye yg sempoi ni ye....semua org biasa masak lauk ni...saje je nk wat rujukan pd org yg x bisa mkn lauk ni....eheheh...ada ke yg x pernah mkn rebung ni....sedap tauuuu rebung ni....rugi kalau x makan....hehehe....
Gulai rebung ikan tenggiri
Bahan:
2 bungkus rebung - dicuci bersih dan toskan
3-4 keping ikan tenggiri/kembung
10 biji cili padi /atau lebih*
1 biji cili masak*
3 biji bawang merah*
1 inchi kunyit hidup*
2-3 batang serai
1 helai daun kunyit
santan kelapa- ikut kepekatan
garam secukup rasa
1 hiris Asam keping
Cara:
> Blend semua bahan2 bertanda (*)
> Masukkan bahan2 blend kedalam periuk dan tuangkan santan
> Masukkan serai dan daun kunyit dan garam secukup rasa
> Kacau sehingga mendidih
> Setelah mendidih,masukkan rebung dan biarkan mendidih lagi
> Masukkan ikan dan asam keping dan kecilkan api,renehkan dan biarkan mendidih sambil dikacau sekali sekala hingga ikan masak.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
sedapnya rebung fresh tu. sy kalau lauk rebung ni leh tambah nasi 2-3 pinggan..hahaaa..nanti balik mesia nak request suh mak buat gulai rebunglah..amik rebung kat pokok buluh tepi sungai..
Catat Ulasan