Jumaat, Februari 20, 2009
Petola Tumis Air dgn Cendawan
Petola tumis air dgn cendawan + suun + fucok ni,mmg sedap makan musim panas ni...pekena pulak dgn sambal telor tu,mmg x toleh dah....wakakaka....
Petola Tumis Air dgn Cendawan
Bahan2:
1 batang petola - dibuang kulit luar
6 biji cendawan tiram kering- direndam dan dipotong2
2 keping fucuk - direndam dan dipotong2
1 bungkus suun - direndam
1 bibi cili merah - dihiris
2 butir bawang merah - dihiris*
2 butir bawang putih - dihiris*
Sengenggam udang kering*
1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada putih
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis
Air secukupnya
Cara:
> Tumis bahan2 yg bertanda (*) hingga wangi
> Masukan air secukup nya dan bila mendidih masukan cendawan,fucuk dan suun
> Bila bahan2 tu dah agak lembut,masukan petola,cili hiris,garam,lada sulah
> Biarkan mendidih seketika hingga petola agak2 lembut sedikit.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 ulasan:
petola ngan suhun mmg gabungan yg sesuai sgt...i like, sebab terasa lembut je bila masuk tekak..dh lama tak mkn suhun, sini ader tp from filipin xbrani nak beli..
uikshh petola masak ngan suhun mmg fav..nak2 lg kalau buh fishball...kompem x sempat jd lauk punyer..licin di ratah gitew sajeee... mana nk cekau petola erk?? ikshh kak zai ni wat org teliur jekk
Catat Ulasan