Isnin, April 13, 2009

Kerutuk ayam

www.tips-fb.com
Kerutuk ayam masak untuk makan tengahari hari ahad...ingatkan nak masak ikut resipi....tapi bila pergi GIANT supermarket...ternampaklah plk pes ready made kerutuk ayam buatan dr Pantai
Timur ni...nampak mcm sedap jer...terus sambar
...xyah fikir2 lagi,dapat pes ready made lagi senang keje...xyah lama2 dok kat dapur nak tumbuk bahan2...sesekali xpelah kan...yelah kita bekerja ni,asyik mengejar masa jer...sedap jugak rasa pes SERI TANJUNG ni...ni pertama kali mencuba....



Bahan2:-
1 bungkus Rempah Giling SERI TANJUNG
1/2 ekor ayam/500 gm daging
1/2 cawan air
2 cawan santan pekat
1/2 keping asam keping
4 biji cili hijau (saya tambah) *

Cara:-
1. Panaskan 1 bungkus rempah Giling SERI TANJUNG bersama ayam/daging dengan 1/2 cawan air sehingga separuh empuk.
2. Masukkan santan dan asam keping,tambah perasa jika perlu.
3. Didihkan selama 25 minit sehingga ayam/daging dan kuah menjadi pekat.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Share |