Selasa, April 21, 2009

Peach Tart

www.tips-fb.com

Ini kes terliur tengok Peach Tart kat umah Inahar terhidang tempohari...Ina c&p dr umah K.Ina KL,kita c&p plk dr umah Inahar....cantiklah tu...hehehe!..resipi asal dr blog Suhana's Sweet Savoury...tapi C&P dr umah Inahar jer...thanks Ina...


Bahan Untuk Pastri

1. 250gm tepung (akak guna tepung serbaguna)
2. 50gm badam kisar(halus)

3. 60gm gula castor

4. 125gm mentega (suhu bilik)

5. 1 biji telur (suhu bilik)

6. 1 sudu teh esen vanilla.


Caranya

1. Gunakan senduk kayu pukul gula dan mentega sekadar sebati.

2. Masukkan badam kisar, tepung , telur dan esen vanilla.
3. Gaul sebati sahaja.jadikan doh....jangan lama sangat gaul ye...(
Do not overknead or pastry won't be flaky) takut nanti pastri jadi keras. Masukkan doh ke dalam plastic cling dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau lebih.
4. Selepas 30 minit atau lebih keluarkan doh dan canai lebih kurang 18-20cm. Sapu bekas tart dengan mentega. Hati-hati masukkan pastri dan kemaskan
tepinya.
5. Simpan semula kedalam peti sejuk selama 20 minit.

6. Selepas 20 minit keluarkan dari peti sejuk dan cucuk pastry dengan menggunakan garpu.
7. Bakar di dalam oven suhu 180C lebih kurang 12 minit ataupun perang.
8. Sejukkan sebelum di masuk filing.


Filing

1. 20gram tepung serbaguna
2. 120gram badam kisar(i guna badam kisar + cincang)

3. 100gram gula perang

4. 125gm mentega (suhu bilik)

5. 1 biji telur


Cara-cara

1. Gunakan whisk dan kacau kesemua bahan diatas sekadar sebati sahaja.

Ketepikan.

Bahan untuk dimasukkan ke dalam filing.

1. 1 tin buah peach (I ganti dgn mangga)
2. Gula aising (diayak keatas tart)


1. Tuang filing ke dalam kulit pastri. Susun potongan mango yang telah ditos
.
2. Bakar di dalam suhu 170C selama 40 minit bergantung kepada oven masing-
masing.
3. Cucuk dengan lidi (cake tester) di tengah untuk pastikan filing sudah masak ataupun belum. Jika bersih maknanya filing dah masak. Ayakkan gula aising diatasnya.


Share |

3 ulasan:

D'Rimba berkata...

Cubala hantar ke sini sikit haaaaaaaaa nampak sedapppppppppppppnyaaaaa.......

ain berkata...

yummy..yummy..yummyyyyyy!!! sdp kan kak??

shima berkata...

salam kak zai...
cantiknyerr tart akak....mmg tgk gambar pun dah tau cam best jekkk...yum yummmm moh nk rasa sepotong! ahaks