Sabtu, Mei 09, 2009
Sup Sayur Chap Chai
Masakan yg ringkas dan berkuah...sesuai juga buat kanak2...
SUP SAYUR CAP CAI
Bahan2
500 ml stok ayam/kiub ayam atau stok ayam magie
1 biji kentang (dibelah empat)
1/2 biji lobak merah (dihiris)
8 biji cendawan hitam (direndam & ditos)
1 keping fucuk (dipatah2,& direndam,ditos)
sepeket fish ball (dibelah dua)
beberapa btg sawi hijau
suhun secukupnya
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit minyak utk menumis
garam secukup rasa.
**NOTE:jika tak ada stok ayam,mesti taroh air secukupnya.
Cara:
1.Tumis bawang merah dan bwg putih hingga wangi.
2. masukkan stok ayam atau air secukupnya + kiub ayam maggie.
3.Masukkan kentang,dan didihkan sehingga empuk.
4.Masukkan sayur2an,biarkan masak.
5.Kemudian masukkan bahan2 kering yg telah direndam dan .Didihkan beberapa minit sambil dikacau.
6.Akhir sekali perasakan dgn garam,
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan