
Masakan yg ringkas dan berkuah...sesuai juga buat kanak2...
SUP SAYUR CAP CAI
Bahan2
500 ml stok ayam/kiub ayam atau stok ayam magie
1 biji kentang (dibelah empat)
1/2 biji lobak merah (dihiris)
8 biji cendawan hitam (direndam & ditos)
1 keping fucuk (dipatah2,& direndam,ditos)
sepeket fish ball (dibelah dua)
beberapa btg sawi hijau
suhun secukupnya
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit minyak utk menumis
garam secukup rasa.
**NOTE:jika tak ada stok ayam,mesti taroh air secukupnya.
Cara:
1.Tumis bawang merah dan bwg putih hingga wangi.
2. masukkan stok ayam atau air secukupnya + kiub ayam maggie.
3.Masukkan kentang,dan didihkan sehingga empuk.
4.Masukkan sayur2an,biarkan masak.
5.Kemudian masukkan bahan2 kering yg telah direndam dan .Didihkan beberapa minit sambil dikacau.
6.Akhir sekali perasakan dgn garam,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan