Selasa, Jun 16, 2009

Carrot Cake

www.tips-fb.com

First time buat carrot cake ikut resipi yg ni masa cuti haritu...kek ni mmg sedap dan begitu lembab ...lebih sedap bila disimpan semalaman....begitu terasa kelembutannye..dulu pernah buat ikut resipi yg lain,tp tak seenak yg ni...tapi tak sapu topping pun sedap juga....resipi dr Leen Omar yg tokeh kek dan cc tu...tp terjumpa kat Fp Mamazieza....

Carrot Cake Leen Omar
Resipi.net
>
> Bahan2:
>
> Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
> Baking Powder 1 sudu teh
> Bicarbonate Soda 1 sudu teh
> Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)- sy x letak
> Garam ¼ sudu teh
> Brown Sugar ¾ cwn
> Castor Sugar 1 cwn
> Telur 4 bj
> Minyak Jagung 1 cwn
> Mentega Cair 1 cwn
> Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj
> yg sederhana besar]
> Walnut cincang ¾ cwn - sy x letak
>
> Topping:
> Cream Cheese ¾ ketul
> Mentega/Krimwell 100g butter/krimwell
> Icing Sugar 1/3 cwn
> Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
> (kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti butter/krimwell)



> Cara-cara:
>
> 1. Panaskan oven 180c
> 2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk
> 3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
> 4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
> 5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu> ...> ..
> 6. Biarkan sejuk then buat topping.


***sy campurkan semua bahan2 dan pukul semua sampai sebati dan kembang - sbb kalau tak masuk semua bahan2,bila dipukul,akan merejik sampai ke simen,kerana terdapat byk bahan2 yg basah dan berair.
>

> Hiasan Krim Keju:
>
> Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek.

Share |

7 ulasan:

blogresipi berkata...

Kite tak pernah buat kek carrot tp suke dgn rasanya.. mintak sepotong bleh? hehe

Suzi berkata...

karot byk dalam peti asi tu...sebelum kecut baik buat kek ye tak kak zai...hihihi..
nanti blh try...

ain berkata...

saya pun suka carrot cake. manis yg asli!!

Datin El berkata...

k.zai..telan airliog jelah...

FiDa@aMiDa berkata...

kzai

sedap karrot kek tu..tak pernah lg buat suka mkn je....nanti bebila boleh try resepi ni:)

zai@umiaiman berkata...

slu dgr carrot cake ni tk tk sampai2 lagi seru.. hiskk bila la sy nk cuba wat ni

FA berkata...

salam kak..carrot cake ni mmg my favourite..makan dengan cream chesee..hmmpphhhhhh..sodap kan..