Sambal ni salah satu menu yg tak bolih dilupakan...tak dpt lauk lain pun takpe...sedap dan menyengat telinga....kalau makan lauk ni pada waktu sahur pun bolih jalan sesangat pekena dgn nasi panas2....jika masak kering2 bolih simpan dlm botol atau bekas kedap udara buat stok waktu kecemasan...resipi agak2 je...
Bahan-Bahan:-
Ikan bilis- dikopek dan dibersihkan
Cili padi + sedikit cili merah
Bawang besar/bawang merah (kena banyak baru sedap rasa manis bawang)
Asam keping - jika suka
Garam
Cara:-
1. Ikan bilis digoring hingga garing dan ketepikan
2. Cili dan bawang di blender halus
3. Panaskan minyak dan goreng cili yg diblender hingga garing dan wangi dan masukkan asam keping tapi jgn sampai hangus plk
4. bila dah kering masukkan ikan bilis yg digoreng tadi dan gaul sebati.
**Bolih disimpan dlm bekas kedap udara tapi kena goring cili hingga kering dan garing sedikit supaya tahan lama. Sejukkan sambal ni dulu baru simpan dlm bekas.
1 ulasan:
mesti berapi nii!!! airr!!! airrr!!!!
Catat Ulasan