Ayam panggang berempah ni juga antara lauk untuk pasangan nasi Mandhi...tapi ayam dah togel,sbb dah siat kulitnya awal2...dah tak mengancam...my hb mmg tak suka makan lauk ayam yg berkulit...awal2 dia akan suruh buang kulit ayam tu...konon2 nya nak jaga kesihatan...yelah org dah veteran kena juga jaga semua tu selain nak jaga selera yg kadang2 memuncak nak makan berbagai jenis...resipi dr Umah dayang Jack..tq dayang akak c&p ye...
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
- 1 helai daun pandan (disimpul)
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 sudu makan lada hitam (dikisar)
- 5 tangkai daun ketumbar (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 1 sudu besar serbuk kari ayam
- 1 sudu besar jus lemon
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu besar minyak zaitun (minyak masak pun ok)
- garam secukupnya
1. Satukan kesemua bahan di dlm periuk/kuali. Rebus sehingga separuh masak @ sehingga kuahnya agak pekat.
2. Sediakan dulang yang dibalutkan dgn kertas foil. Susunkan ayam bersama bahan2 perencahnya sekali dan panggang hingga masak.
(terbalikkan ayam ketika memanggang supaya masak sempurna)2. Sediakan dulang yang dibalutkan dgn kertas foil. Susunkan ayam bersama bahan2 perencahnya sekali dan panggang hingga masak.
***boleh juga dipanggang tanpa dulang jika suka
1 ulasan:
semlm jumpa lauk ni kat umah kak Ina KL. pg2 ni jumpa kat umah akak pulak!! adusss...terliur ni!!!
Catat Ulasan