Bahan-bahan
Cara-cara - 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
- Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
- 3 sudu besar butter
- 2 sudu besar mayonaise
- ½ cawan susu segar/ fresh cream - hana ltk sket jerk
- 1 sudu kecil black pepper
- Bahan-bahan untuk gravy :
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 sudu kecil black pepper
- 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
- 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
- 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
- 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
- sedikit minyak untuk menumis bwg putih- hana gune butter
- Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
- Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
- Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
- Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
- Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
- Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan