Bahan-bahan :-
- 250g mentega
- 220g tpg kek *
- 1 s/k serbuk penaik * (bahan * diayak bersama)
- 200 gm gula kastor
- 4 biji telur gred A
- 5 s/b air susu
1 s/k esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
Cara-Caranya :-
- Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
- Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
- Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning.
- Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini hingga habis.
- Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam.
5 ulasan:
wahh wahh...berseri2 kek pelangi k.zai..
ni kira kek wajib hari raya..my mum mesti buat kek ni..
sedapnyer....
da lame x mkn kek ni..
selalu kek ni ade kt umah mase raye...
nk suh mak buat la...
yummy..~~
wah kak zai cantik serupa dgn buku tu kek akak tu...
p/s wah sana sini org buat cap jempol hehehhe
Ku tirgoda melihatkan pelangi dan serabai di bawah sinun...huhuhu
Ijan
hai...saya pun ada beli buku ni n dah cuba 4 kali buat kek pelangi ni..memang sedap kan???
Catat Ulasan