Bahan:- ( 1 family 5 - 6 orang)
- 1 ekor ayam - dibuang kulit dan segala lemaknya, dipotong 8
- 1 sudu makan kerisek (ummi letak 2 sudu besar)
- 1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
- 1/2 tin tomato puree (*ummi letak 1 tin saiz kecil sekali)
- 2 biji tomato - potong dadu
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 1/2 biji kelapa - ambil 1 - 2 cawan santan (*ummi guna santan kotak Ayam Brand tu - kak Liza yang recommend guna brand ni kalau malas nak perah santan atau nak cepat kerja..hehe)
- sedikit minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Dikisar Halus:-
- 10 tangkai cili kering (*ummi letak 15 tangkai)
- 3 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 8 hiris halia (*ummi letak 1 inci)
- 3 hiris lengkuas (*ummi letak 1 cm)
- 5 biji bawang merah
Cara Memasak:-
- Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris sehingga kuning.
- Masukkan ayam yang bergaul rempah, balik-balikkan sebentar.
- Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul hingga rata.
- Masukkan pula tomato puree, tomato dadu dan kerisek. Masak hingga kering.
- Apabila sudah kering, masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan sehingga naik minyak dan ayam masak..Balikkan ayam sesekali.
- Bila agak pekat, tutup api. Hidangkan dengan sebarang nasi, pulut atau roti..
3 ulasan:
tak pernah buat lagi ni tapi macam rendang jee kan
sedap tu kak zai. sy lama dh tak msk beriya2. tak de org kan. masak2 nanti, sy gak yg belasah semua, makin tembam lah!!!hehe
wah ni masakan wajib pahang ni kalu time2 kenduri
Catat Ulasan