AYAM PERCIK PASAR MALAM (Sajiemas,MyR)
Bahan:-
- 2 ekor ayam
- 500 gm bawang besar
- 50 gm halia - diblender
- 50 gm lengkuas - diblender
- 50 gm bawang putih - diblender
- 5 batang serai - diblender
- 2 cawan gula
- 3 sudu stok ayam serbuk (*akak x letak ni)
- 5 senduk cili mesin
- 5 senduk cili sos
- 1/2 kg santan
Cara-Cara:-
- Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih.
- Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
- Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti.
- Bakar dan siap untuk menjamu selera.
Nasi bersiaran terus dr dlm periuk je...dah x sempat nk posing2 bagai...gmbr pun blur je...kismis dgn daun bwg pun lupa nk tabuk atas nasi gak...
NASI KEBULI - Sumber dr dapur Ummi
Bahan-bahan:-
- 900 g beras -basuh dan toskan (akak sukat hanya 4 cawan beras basmathi)
- 2 biji kelapa parut (akak guna 5 cawan santan)
- 5 sm halia
- 1 batang serai
- 1 helai daun limau purut
- 2 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- minyak ghee utk menumis
Untuk Hiasan:-
- 2 biji telur (didadar) - akak x buat pun
- kismis
- bawang goreng (untuk hiasan)
Bahan giling: (bahan akak kurangkan sikit ikut sukatan beras dan kisar jek)
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- Sedikit garam
Cara Memasak :
- Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
- Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga naik bau.
- Masukkan santan & garam tunggu mendidih.
- Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
- Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.
2 ulasan:
huhu sedapnya ayam percik.. huhu
salam kak zai! mekaseh tuk doanyer :-) doa yg sama jugak buat akak semoga segala urusan akak dpermudahknNya insyaALlah! kita skrg mmg suke mkan nasi macam ni pastu ada geng dia mmg best!
Catat Ulasan