Jumaat, September 17, 2010

Nasi Kebuli & Ayam Percik

www.tips-fb.com
Salam lebaran semua...lama tak masukkan n3 masakan..rasa rindu plk...menu ni dh masak minggu lepas lg...memandangkan tnet sll problem..nak masuk n3 pun malas..tambahan plk gmbr tak cun...gambar bidan terjun je...tak sempat nak posing2...takpelah ye...layan jelah drp blog ni bersawang...dua2 resipi ni dr dapur ummi...tq ummi...bakar ayam pun dlm oven je...pastu lupa plk nk set kan api grill...jd tak npk mcm ayam tu hangus2 sikit kt kulitnya...takpelah lain kali cuba lg...tapi rasanya tetap sedap..

AYAM PERCIK PASAR MALAM (Sajiemas,MyR)

Bahan:-
  • 2 ekor ayam
  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk (*akak x letak ni)
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan

Cara-Cara:-

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti.
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera.

Nasi bersiaran terus dr dlm periuk je...dah x sempat nk posing2 bagai...gmbr pun blur je...kismis dgn daun bwg pun lupa nk tabuk atas nasi gak...

NASI KEBULI - Sumber dr dapur Ummi

Bahan-bahan:-

  • 900 g beras -basuh dan toskan (akak sukat hanya 4 cawan beras basmathi)
  • 2 biji kelapa parut (akak guna 5 cawan santan)
  • 5 sm halia
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun limau purut
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • minyak ghee utk menumis

Untuk Hiasan:-

  • 2 biji telur (didadar) - akak x buat pun
  • kismis
  • bawang goreng (untuk hiasan)

Bahan giling: (bahan akak kurangkan sikit ikut sukatan beras dan kisar jek)

  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • Sedikit garam

Cara Memasak :

  1. Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
  2. Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga naik bau.
  3. Masukkan santan & garam tunggu mendidih.
  4. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
  5. Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.
Share |

2 ulasan:

abigemok berkata...

huhu sedapnya ayam percik.. huhu

ijayuji berkata...

salam kak zai! mekaseh tuk doanyer :-) doa yg sama jugak buat akak semoga segala urusan akak dpermudahknNya insyaALlah! kita skrg mmg suke mkan nasi macam ni pastu ada geng dia mmg best!