Ahad, Disember 19, 2010

Chocolate Fudge Cake

www.tips-fb.com

Dah lama rasanya tak buat kek cekelat..Kek ni projek semalam dah ni...haritu ronda2 kt dapur kawan2,ternampak kek yg menguja selera ni dan baru ni kesempatan nk mencuba...mmg dh byk mencuba berbagai2 resipi kek coklat...yg ni nk cuba yg ada kelainan sikit plk...resepi amik dr dapur Ida@1001 resepi...tq Ida...minta izin c&p kt sini ye..


ingredients/bahan
250g butter/mentega
3/4 cup/cawan caster sugar/gula kastor
2 biji telur/eggs
1 tsp/sdk vanilla
300ml sour cream/krim masam
200g chocolate, melted/cairkan
1 1/2 cups/cawan plain flour/tepung serbaguna
1/2 cup/cawan self-raising flour/tepung naik sendiri
1 tsp/sdk bicarbonate of soda

cara/method
1) preheat/panaskan oven to 170C
2) cream butter and caster sugar until light and fluffy/pukul mentega dan gula hingga kembang
3) beat in eggs one at a time/pukul telur satu persatu
4) beat in vanilla and sour cream/masukkan vanilla dan krim masam
5) stir in chocolate/masukkan coklat cair
6) fold through sifted flours and soda/masukkan tepung dan soda dan gaul rata
7) pour into lightly greased pan/tuang kedalam acuan yang telah di gris dengan mentega
8) bake for 35 to 40 minutes/bakar selama 35 to 40 minit

icing
90g chocolate, chopped
30g butter/mentega
1 cup/cawan icing sugar/gula ising- akak guna sikit je(lain kali xperlu bubuh gula,sbb choc dh manis)
2-3 tbs/sdb milk/susu
1/2 tsp/sdk instant coffee/serbuk kopi

- melt chocolate and butter in bowl over hot water, stir in sifted icing sugar, coffee then enough milk to make spreadable.
- cairkan coklat dan mentega atas air panas, masukkan gula icing, serbuk kopi dan susu secukupnya.
Share |

11 ulasan:

dyba gula-gula berkata...

nyummy~

Jamie berkata...

kek coklat resepi mana-mana pun tetap nampak sedap dan menyelerakan...nak sepotong...

aeinio berkata...

wow samalaa coklat cake!

Mimiey.. (^-^) berkata...

kak zai saje tau...masuk pagi2 umah kak zai,nmpak lak kek coklat...sedap!!!!sedap!!!! 3 keping blh???hehheheh...

hana berkata...

klu dah nama kek cokelat semua kite suker! sepotong kakzai.... eh dua lah! hihi

Aishah @ Ariffin @ Aqil berkata...

akak kite pon nak sepotong...ngeh...ngeh...abis ler tak sempat tuan rumah makan...

nor64 berkata...

salam kzai, tengok rupa kek ni pun dah menggoda...dengan taburan almondflakes tu..ishhh masuk listlah jugak...thanks ya..

aLoY berkata...

kek coklat yg menggoda!!!

Nur Misnan berkata...

salam... sedapnya kak zai
bila ler nak posto kat kita

kalau ler buat
mesti jadi tapi jadi makan jer.. hu3

NoorMasri berkata...

terasa nak makan kek cekelat lah pulak....adoiii !

LinRosLy berkata...

Salam...Sedapnya...Oleh Kerana Kek Kak Zai Ni Cantik2 Dan Sedap2 Lin Nak Bagi Award...Jom Ambil Kat Umah Lin...