Khamis, November 27, 2008
Swiss Roll Batik
Demam swiss roll ni baru tiba melanda...virus lembab sikit sampai.... ini adalah percubaan yg pertama kali...mula2 buat tu berdebar2 juga nak menggulung...takut kecundang ditengah jalan (patah riok) bila dah jadi tu,kemaruk plk nak buat lagi... betul kata kawan yg telah mencuba..ketagih pulak nak menggerol...tapi inilah hasil nye...taklah cun macam sifu2 yg lain tu..sekadar bolih masuk perut sendiri je.....
Resipi yang ini kita c&p dari fp Mamafami...ikut step by step yang ditunjukkannye...terima kasih Mamafami berkat tunjuk ajar tu,berjaya juga membuatnye
SWISS ROLL BATIK
(loyang 36x36cm)
Bahan-bahan :
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya
Cara-cara :
- Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir maisya pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan