CREAM PUFF
Bahan utk kulit 70 gm marjerin 140 gm gandun red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh) 4 biji telur 200 ml air 1/4 sudu garam 1 sudu teh perisa vanila
Intinya: 4 sudu besar tepung custard. 1000 ml air 140ml susu cair 1 tin jagung Cream 6 sudu besar gula (Lebih pada yg suka manis) sedikit garam. Caranya:
cara-cara buat kulit - Puffnya 1. Masak air dgn garam, bila dah menggelak, masukkan marjerin. 2. Bila marjerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati . Tutup api. 3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan. 4. Bila betul2 sejuk, masukkan kedalam mesin adunan, campurkan vanila dan telur. Putar hingga kembang. 5. Bial sudah kembang dan sebati masukan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh 6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang. 7. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)
Intinya: Air dan susu cairkan campurkan dalam mangkuk dan kacau rata. Masukkan gula dan garam kacau rata kemudian muasukkan tepung custard kacau rata. Lepas tu masukkan jagung. Jerang dan kacau atas api hingga sebati dan masak. (Jadi agak pekat) Letakkan dalam Cream Puff yang dah dibelah.
***Tapi intinye kita buat dari instant custard je yg dilihat kat blog Chef Noraini......kerana nak ringkas dan cepat....meh tengok bahan2nya.
Bahan-bahannya inti: 125 gm Instant custard 325 ml Susu UHT
Kaedah menyediakannya : 1. Satukan kedua-dua bahan, kacau pada kelajuan tinggi sehingga adunan pekat. 2. Paipkan custard kedalam krim puff. 3. Sedia dihidang.
| |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan