Rabu, Januari 14, 2009
Asian Twist Pie
Ni resipi mudah,...buat untuk minum petang....kita guna instant prata jenama "kawan" yg terkenal tu....senang,cepat dimasak dan dimakan....kalau nak menguli2 tepung ni,mmg penyengan sikit.Asian twist pie ni macam ala2 giant curry puff lah..sb guna 1 keping roti prata tu...cuma bahan2 inti ada kelainan sikit....resipi c&p dr CMG yg terkenal tu....
ASIAN TWIST PIE
BAHAN-BAHANNYA
5 keping instant prata jenama "kawan"
Inti secukupnya (resipi dibawah)
Kuning telur untuk disapu
BAHAN INTI
2 biji kentang, kupas dan potong dadu, rebus hingga 1/2 empuk
1 tin cendawan butang, hiris halus - sy guna mixed vege
3 batang black pepper sosej "Ayamas", didadu kecil - sy x bubuh
2 helai bay leaf
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan hirisan daun sup
1 camca besar rempah kari daging
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1/2 cawan parutan keju cheddar (mat guna keju parmesan) - sy x bubuh
2 camca besar mentega
CARA MEMBUATNYA
1. UNTUK INTI :- Cairkan mentega, tumis bawang besar, bawang putih dan bay leaf. Masukkan rempah kari dan serbuk lada hitam, gaul rata. Masukkan cendawan dan goreng sebentar, tambah kentang dan sosej, gaul rata dan tuang susu cair. Masak hingga kering tetapi masih lembap. Akhir sekali masukkan hirisan daun sup, gaul rata dan angkat. Biarkan sejuk.
2. UNTUK ASIAN TWIST PIE :- Ambil sekeping instant prata. Isi inti pada satu bahagian, kurang lebih 2 - 3 camca besar dan taburkan sedikit parutan keju. Temukan dan jadikan seperti karipap, tekan hujung2nya dengan garfu dan kelim seperti karipap (jika suka). Cucuk permukaan pie dengan garfu dan alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
3. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pasa suhu 200C selama 30 minit. Sejukkan atas jaringan. Potong dua pie untuk dihidangkan...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan