Sabtu, Februari 14, 2009
Mee kari udang
Lewat tengahari tadi,masak lah mee kari kegemaran HB ni....buat lebih...untuk jamu kawan2 anak sekali yg bertandang dan goreng keropok lekor yg anak beli masa pergi bercuti ke Cherating 3-4 lepas...buat lebih..jawabnye merangkap sampai ke malam lah menu ni...lagipun hb x makan malam....tulah malas nak masak ni...kang membazir jer...ciktong yg kenyang.....
Mee kari udang
Bahan-bahan:
Mee kuning
1/2 kilo udang hidup (basuh& direbus bersama kulitnya & dikopek...ambil airnya)
Rempah kari (sy guna rempah kari Babas udang & ikan)
2 peket fish ball
kerang direbus dan dikopek (sy x taruh)
2 peket tahu kering yg dah siap digoreng (dibelah tiga)
1 mangkok santan, air asam jawa (agak2 masamnye)
1 kiub ayam maggie (jika suka)
Bahan tumbuk (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
minyak utk menumis
Bahan sampingan utk tabur
udang yg telah dikopek tadi
1 ikat sayur sawi (dicelur)
telur rebus -dibelah dua
cili merah potong (jika suka)
Cara:
>Panaskan minyak,masukkan bahan tumis yg ditumbuk tadi,tumis hingga kekuningan sedikit
>Masukkan rempah kari,didikacau hingga naik minyak.
>Curahkan air udang dan sedikit air biasa (agak2 kuahnya)dan air asam jawa,biarkan mendidih sekejap.
>masukkan santan,kacau bila kuah mendidih sekali lagi masukkan fish ball,tahu kering yg dipotong
>kacau sekali sekala ,tambah garam ikut rasa.
>Bila mendidih sekali lagi boleh lah diangkat
>Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari....sedia untuk dimakan......
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan