Sabtu, Februari 14, 2009

Mee kari udang

www.tips-fb.com

Lewat tengahari tadi,masak lah mee kari kegemaran HB ni....buat lebih...untuk jamu kawan2 anak sekali yg bertandang dan goreng keropok lekor yg anak beli masa pergi bercuti ke Cherating 3-4 lepas...buat lebih..jawabnye merangkap sampai ke malam lah menu ni...lagipun hb x makan malam....tulah malas nak masak ni...kang membazir jer...ciktong yg kenyang.....

Mee kari udang

Bahan-bahan:
Mee kuning
1/2 kilo udang hidup (basuh& direbus bersama kulitnya & dikopek...ambil airnya)
Rempah kari (sy guna rempah kari Babas udang & ikan)
2 peket fish ball
kerang direbus dan dikopek (sy x taruh)
2 peket tahu kering yg dah siap digoreng (dibelah tiga)
1 mangkok santan, air asam jawa (agak2 masamnye)
1 kiub ayam maggie (jika suka)

Bahan tumbuk (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
minyak utk menumis

Bahan sampingan utk tabur
udang yg telah dikopek tadi
1 ikat sayur sawi (dicelur)
telur rebus -dibelah dua
cili merah potong (jika suka)



Cara:
>Panaskan minyak,masukkan bahan tumis yg ditumbuk tadi,tumis hingga kekuningan sedikit
>Masukkan rempah kari,didikacau hingga naik minyak.
>Curahkan air udang dan sedikit air biasa (agak2 kuahnya)dan air asam jawa,biarkan mendidih sekejap.
>masukkan santan,kacau bila kuah mendidih sekali lagi masukkan fish ball,tahu kering yg dipotong
>kacau sekali sekala ,tambah garam ikut rasa.
>Bila mendidih sekali lagi boleh lah diangkat
>Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari....sedia untuk dimakan......
Share |

Tiada ulasan: