Selasa, Mac 24, 2009

Blueberry Cheese Tart

www.tips-fb.com

Cheese Tart ni buat hari ahad baru ni....baru first time buat....x berapa smooth cheese nya...tapi rasa nya tetap sedap...resipi ambil dr dapur damira fp...sumber resipi dr Kakmas
...terima kasih kedua2nya....


Blueberry Cheese Tat
Sumber : kak mas

Pastry (as basis for all tart pastry)
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour (maklang campur skit ngan susu tepung, garam skit, esen vanila)

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry/stroberi filling



Cara:
1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Tekan dalam mould dengan fork.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan

Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:
Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

Nota mklang : bila dah masuk filling, guna api bawah jer, baru nampak smooth jer chis tu, jangan lama sangat nanti chis tu berkerepot jer..
Resepi di atas dapat banyak, maklang buat setengah adunan dapat <> 40 ketui.


Share |

5 ulasan:

ain berkata...

saya anak beranak suka cheesetart ni. x pernah buat pun, main order je.hehe

Jasmeen berkata...

bluberi chistat nih mmg sodap...dan akan menambah lemak2 di pinggang...hahaha....tp yg leceh nak gentel pastri...lmbt siap kan kak...

halen berkata...

eee..bestnya tat ni. lama dh teringin nak buat tp x jugak kesampaian hajat ku ini. mana erkk nk cr acuan yg kecil2 dan cute ni sy cr x jumpa pun.. :( satu lg satu lg x tau mcmana nk buat blueberi filing tu sbb cni x jumpa plk blueberi. klu jem tu ader la waaaa.. tolong la daku kak zai.

zana @ ros hassan berkata...

kak zai, kalau zanaz wat cistat, nak cantik...kena betui2 make sure not more than 10 min je bkr bila dah masuk filling tu. dan bakar suhu tinggi...190 atau 200. insyaallah sedappppp..kurang dari 10 min pun tak apa...8-9 minit je. cewah...pepandai je bagi tip...org tak minta pun hehehehe

shima berkata...

cantik betuii tgk cistart akak...
nk membuatnye tgk mcm renyah...tp bab nak perabiskan dia sure laju jekk..iksh3...