KULIT PAI:
1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
125 ml air
2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
1/2 sudu teh kapur makan
1/2 sudu teh garam
Acuan pai tee
INTI:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
1/2 sudu teh garam
Sayuran potong memanjang /parut:
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang
- 1 batang timun
********
1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
Sos pencicah
UNTUK KULIT PAI:
Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
UNTUK INTI:
Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.
***Untuk buat sos ni adalah cara sendiri
UNTUK SOS:
3 biji cili merah
2 biji bawang putih
Sedikit sos cili
Sedkit perahan air limau kasturi/nipis/cuka makan
Sedikit gula dan garam
Cara:
Kisar semua cili ,bwg putih,gula dgn sedikit air hingga hancur, kemudian campurkan sos cili,perahan sedikit limau dan sedikit garam...gaul hingga sebati kemudian curahkan dlm periuk dan jerang atas api hingga mendidih dan sedikit pekat.
3 ulasan:
salam k.zai...ooo macam tu acuan pai tee, kita ingatkan cam acuan tat tu...jahilnya kita nih...sedapnya, tambah2 dihidang dgn set hidangan yg cantik tu
ya Allah..
sedapnyerr nampak....
mesti rangup jekk kulit tuu
i x penah rasa lg pai tee ni..
betoi ckp kak hajar tuuu cantik sgt2 set hidangan..
Hi Zai... Pai Tea kegemaran kak mis ler, tolong buatkan untuk kak mis bole...heheh
Catat Ulasan