Selasa, Mac 24, 2009

Paprik Campur

www.tips-fb.com

Paprik campur ni antara lauk2 yg dimasak sepanjang minggu ini....makan dengan nasi panas2 memang sedap.....resipi dr dapur madiha....


PAPRIK CAMPUR

Bahan2
(sukatan agak2 ye puan2)

Isi ayam - potong kecil
(kalau suka boleh tambah udang, sotong & daging - jadi paprik campur -
carrot
cauliflower
kacang panjang
jagung muda
tomato
bawang putih - ketuk
bawang merah - blend / tumbuk halus
cili padi - ketuk
serai - hiris / titik
daun limau purut - koyak2kan
sos tiram
sos cili
kiub ayam
garam, gula & perasa
tepung jagung dicampur dgn air sikit
minyak utk menumis

Cara2
-Panaskan minyak.. tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan bawang tumbuk & serai kacau dan biar sebentar. Masukkan daun limau purut & cili padi.
-Masukkan kiub ayam, isi ayam & sedikit air. Biar ayam empuk.
-Masukkan semua sos2 tadi.. dan masukkan jugak semua sayur2 tadi kecuali tomato masuk lambat sket.
-Rasakan masinnya tambah apa2 yg patut.. garam, gula & perasa.
-Masukkan tomato & air tepung jagung utk memekatkan.
-Biar sebentar.. bila dah secukup rasa bolehlah dihidang.
Share |

2 ulasan:

ain berkata...

ni fav saya dn suami ni.tp x pernah pun buat lg.main mkn kat gazebo place je. The only tpt yg papriknya mmg taste tekak kitaorg.

Tanpa Nama berkata...

maaf tulisan biru tu tak sesuai... terlalu striking sampai tak nampak tulisan...