MEE REBUS SINGAPURA
(Hidangan untuk 10 orang)
Bahan2 untuk kuah:-
2 cawan besar cili kering yg dimesin
5 batang serai (dimesin halus)
5 sudu besar rempah kari daging
1/2 kilo ubi keledek merah (dikupas,rebus dan dimesin.Air rebusan ubi keledek jangan dibuang)
5 sudu besar taucu (dimesin)
3 inci lengkuas (diketuk)
3 inci kunyit hidup (ditumbuk)
1/2 kilo udang segar (dimesinhalus)
1/2 kilo daging cincang - sy letak daging batang pinang (cepat empuk)
10 ulas bawang merah kecil (dimesin)
6 ulas bawang putih (dimesin)
Bahan hiasan mee:-
2 kilo mee kuning (dicelur)
1/2 kilo tauge (dicelur)
5 biji telur rebus
Daun bawang/sup
Limau kasturi
Cili merah/cili hijau dihiris
Bawang goreng
Tahu goreng
1/2 kilo udang rebus
Cara memasaknya:-
- Panaskan satu cawan minyak masak,tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing
- Masukkan cili kering,kunyit,serai,serbuk kari dan tumis hingga garing
- Masukkan daging cincang dan 4 cawan air bersama air rebusan ubi keledek.Biarkan daging empuk
- Kemudian masukkan pula udang dan taucu,biarkan kuah mendidih dan masukkan gula dan garam secukup rasa
- Untuk memekatkan kuah,tuangkan ubi keledek merah yang dimesin halus,biarkan mendidih sekali lagi.
5 ulasan:
mengancam le mee rebus akak. boleh masuk list saya utk dimsk.
salam akak...
set nih yg wat kite telan air liur nih...
wah...sedapnya...nak kena try ni...
alamak sodapnya mee rebus...dah le dok posa ni...nyum nyum...
sedapnyerr kak zai...kes teliur kat laksa johor akak wat aritu pun x hilang2 lg dia pancing ngan mee rebus pulak!adei..sabar shima..sabarrrr....
Catat Ulasan