Jumaat, Mei 22, 2009

Asam Pedas Melaka

www.tips-fb.com

Semalam masak lauk ni.....walaupun kita bukan orang Melaka....dah selalu posting lauk ni...tapi lauk ni semua orang layan......tak kira dr Negeri mana pun kan....betul tak?....lauk ni pun dah selalu dikomersilkan di Restoren atau pun dikedai2 kecil....di KL ni mmg banyak Restoren asam pedas ni mcm cendawan tumbuh...antara sedap dgn tidak je....salah satu nya Restoren asam pedas LINDA ON yg popular tu di Ampang (berdepan dgn TESCO AMPANG)...tapi belum try test lagi...hehehe...bila lalu jeling je....skrg ni bangsa China pun dah suka layan masakan ni....kira popular gitu....baru2 ni bos kat ofis ada belanja makan di kedai biasa asam pedas Melaka ni Kg Pandan...dia kata kawannya kata sedap sunguh....kitaorang pun pergilah kekedai tu...kitaorng pun order asam pedas ikan pari & kembung,puyuh goreng,telur asin dan ulam2an beserta sambal belacan....tapi rasa nya tak menepati seleralah...rasanya sedap lg yg kita masak sendiri...mungkin dah byk sangat masak atau pekerja dia yg masak....w'alam....resepi yg ni kita try CMG punya resipi plk....bolih tahan juga rasanya....sbb versi asam pedas ni byk jeniskan....


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg ikan tenggiri (boleh guna apa2 ikan atau ayam)
2 biji terung
2 biji tomato
2 kuntum bunga kantan - sy letak daun kesum
1 cawan cili kisar - sy campur cili masak kisar
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan jus asam jawa
750 ml air (lebih kurang)

A (KISAR HALUS)...
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
1 camca besar jintan manis
1 camca teh lada hitam biji
1 cm belacan (resipi asal tak letak) - sy letak belacan

B...
1 biji bawang besar, dihiris
1/2 camca teh halba
1/2 camca teh biji sawi
3 - 4 tangkai daun kari - sy x letak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dibersihkan, cuci dan toskan.Terung dikerat 2, belah 2 setiap keratan dan hiris tapi tidak putus, rendam dalam air garam. Tomato dibelah 2 setiap biji. (boleh letak bendi, kalau suka)...Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga harum dan perang, masukkan bahan "A" dan juga cili kisar, goreng dengan api sederhana hingga terbit minyak. Tuang air dan biar mendidih.'
  3. Masukkan ikan, jus asam jawa dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (nak guna serbuk perasa pun ok). Bila mendidih, masukkan terung (dan bendi, jika guna).
  4. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan hangat bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulaman....

Share |

Tiada ulasan: