Rabu, Mei 20, 2009

Black Brownies Princess

www.tips-fb.com

Dah lama teringin nak buat brownies ni,bila tengok kat rumah Princessharyati@Yatt kat Findland tu...glemer sungguh brownies nya....tu yang teruja nak buat....tapi ni tak glemer....lagi pun buat brownies ni senang sikit....tak perlu nak menggodek sampai kembang macam kek....kacau2 je terus bakar....resipi ni cilok terus dr umah Hana...thanks Yatt & Hana...


Bahan-bahan
250 butter- cairkan ( 1 ketul) -hana kurangkn skit
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 1/2 sudu kecil serbuk vanila esen vanila
4 biji telor
1 cawan tepung serbaguna
150 gm coklat apa-apa jenama- di cairkan dahulu
1 sudu kecil baking powder

Cara-Cara
Panaskan oven ke suhu 180 deg. Celcius. Griskan loyang empat segi 9 inci. Kacau bersama butter yang dicairkan tadi dengan gula, gula perang, coklat dan esen vanila. Masukkan telor yang telah dipukul sikit terlebih dulu. Ayakkan tepung, baking powder. Masukkan ke dalam adunan tadi, kacau hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga brownies kelihatan renggang dari tepi loyang. Sejukkan atas wire rack.

CREAMY BROWNIE FROSTING

Bahan-bahan
3 sudu besar butter-lembutkan
50 gm coklat apa-apa jenis
1 sudu besar honey
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
3 sudu besar susu

Cara-cara
Pukul mentega, serbuk koko, emulco, honey dan esen vanila hingga sebati. Masukkan susu. Pukul hingga sekata. Sapukan atas brownies dan potong empat segi. pastu letaklah walnut ke coklat rice ke.. apa-apa je leh yang u all suka.
Share |

4 ulasan:

mama Tiara berkata...

yumm..sodap..anak sy suke betul kalu kek color coklet cam ni..ambik resepi ya..

ain berkata...

ni kalu anak2 saya nmpak mcm2 kale balls atas kek tu, mau dia suh buat jam2 ni gak.adoiii!!!!

Aishah@Ariffin@Aqil berkata...

salam akak...bestnye negok akak nye brownies...
ape sal ler aishah buat tak menjadik...huhuhuhuuu

Jasmeen berkata...

dah meleleh coklat tu, mau x meleleh nengoknyerrrr.....mmg nmpk sodap....