Selasa, Mei 12, 2009

Ayam Goreng Berempah

www.tips-fb.com

Memang banyak versi ayam berempah ni...kadang2 resepi lebih kurang je,cuma ada bahan tambahan yg lain...yang ni cuba resipi dr nOOrsha@MyR... tapi kutip dr dapur Hana...cuma tak bubuh telur dan tepung je...sedap jugak...thanks kedua2 nya....
Bahan-bahan

6 ketul ayam (bahagian tulang lebih sedap)
* 1 biji bawang sederhana besar
* 2 biji bawang putih
* 1 batang serai
* 1 inci halia
* 1 inci kunyit
* 1 inci lengkuas
* 1 batang cili merah @ 5 batang cili api - x letak
* 1 sudu kecil ketumbar biji
*1 sudu kecil jintan manis
* 1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili- x letak
3 sudu besar serbuk kari
Garam
Serbuk perasa (optional)
1 biji telur - x letak
Tepung gandum secukupnya untuk menyalut ayam - x letak.
Cara-cara

1- Bahan bertanda ( * ) perlu ditumbuk @ dikisar halus. Gunakan blender kering kalau nak kisar.
2- Perap rempah yg siap ditumbuk @ diblender, serbuk lada hitam, serbuk cili, serbuk kari, garam dan perasa bersama ayam lebih kurang 1/2 jam. lagi lame perap lagi sedap.
3- Panaskan minyak didalam kuali. sementara tu, pecahkan telur dan gaulkan bersama ayam yg telah diperap tadi hingga rata.
4- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga cukup menyalut ayam tadi.
5- Goreng serta merta hingga garing.
6- **Telur & tepung hendaklah digaul bersama ayam bile time nak goreng je. kalo arini perap, esok baru nak goreng, x perlu masukkan telur n tepung.
Share |

1 ulasan:

ain berkata...

sedapnya kak zai. fav anak2 saya nih.