Sabtu, Mei 09, 2009
Rendang Kerang
Menu yg menjadi kegemaran...aritu pun nampak kat umah ummi....tambah cili padi lebih sikit....memang berapi....sedap dimakan bersama nasi,lemang,ketupat,roti dan lain2...resipi dr FP madiha...
Bahan2
2 kg kerang ~ basuh bersih, rebus & kopek ambil isinya saja
1 ½ biji kelapa ambil santan secukupnya (ku guna santan kotak jer.. tu pasal kurang naik minyak)
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit- siat2kan atau hiris nipis
1 peket kerisik (harga RM1.00)
garam dan perasa secukupnya
minyak utk menumis
Bahan2 kisar
1 biji bwg besar
10 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
8 btg serai
1 ½ inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 inci halia
30 - 40 biji cili padi - (terpulang pd kepedasan yg dikehendaki) sy tmbh lebih cili padi
15 biji cili kering – rebus dahulu- sy kurangkan cili kering
Cara2
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan kerang dan kacau rata.
3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih. Sesekali dikacau.
4. Bila santan hampir kering.. masukkan asam gelugur, kerisik, daun kunyit dan bahan perasa spt garam, gula dan serbuk perasa.
5. Biarkan sehingga agak kering. Jika suka rendang berkuah.. jangan tunggu hingga terlampau kering. Dan jika suka kering.. biarkan sehingga agak kering tapi harus dikacau selalu supaya tidak hangus.
6. Rasakan garamnya dan bolehlah dihidang dengan nasi putih, nasi lemak atau pun pulut kuning.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
meleleh air liur tgk rendang kerang ni...sedap lama tak mkn
Catat Ulasan