Hari ni masak kari sotong untuk lunch...dah lama gak tak masak kari sotong ni...kalau masak sotong ni ada plk org yg tak makan,sbb alergic....kena masak plk lauk sampingan lain....sesekali tukang masak nak layan selera sendiri plk....jom makan...
Bahan²
- 500gm sotong
- 2 peket kecil serbuk kari (ikan/seafood) - sy guna serbuk kari Babas
- 3 ulas bawang merah - dhiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 1sdk halba campur
- 2 pelepah daun kari
- 1 cawan air asam jawa
- 1 cawan santan dan air secukupnye
- garam & perasa
- sayur2 -tomato/terung bulat
Cara² penyediaan :
Tumis bawang merah/putih/halia yg telah dihiris hingga wangi kemudian masukkan halba campur, daun kari dan tumis sebentar kemudian masukkan serbuk kari , tumis hingga wangi kemudian masukkan air asam jawa & air selebihnya dan santan biarkan hingga mendidih, masukkan sotong & sayur-sayuran tadi dan akhir sekali garam & perasa (jika perlu) dan biarkan mendidih/masak.Jangan masak sotong lama sangat,nanti sotong jadi keras.
2 ulasan:
Mengancamnye lah kari sotong neh... besau2 plak sotong nye tue.
sy lum pernah lagi msk kari sotong. musti cuba ni.
Catat Ulasan