Ahad, Julai 19, 2009
Sambal Tumis Sotong Kering
Sambal sotong ni masak untuk lunch tadi....sotong ni dah lama beli...tapi tak teringat ada simpan dlm almari....sambal sotong ni sedap juga dimakan dgn nasi lemak.
Bahan-bahan: -
3 ekor sotong kering - dipotong dan direndam semalaman dgn kapur sotong
cili kisar
6 ulas bawang merah - kisar
Sedikit belacan
air asam jawa
garam dan gula merah
bawang besar - potong bulat - jika suka
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak, masukkan sotong dan sedikit air, biar ia mereneh dan sotong menjadi lembut .
2. Masukkan bawang besar,air asam jawa, gula dan garam....sesuaikan rasa.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 ulasan:
kak sambal sotong tu bestnya lama tak makan
Kite selalu tak reti baut sambal sotong yg harum semerbak neh... selalu tak berapa menjadik jer.. heheh... kak Zai buat neh nampak sedap jer... kena ngan nasik lomak mengancam neh.
Catat Ulasan