Ahad, September 06, 2009

Puding Trifle

www.tips-fb.com
Hari ni memuding pulak...dah lama x memuding sebenarnya...menu bbuka pun masak simple je....buat lebih puding ni dan bagi pada jiran sebelah menyebelah....selalu buat puding ni biasa je,yg ni bubuh whipping cream kat atas tu dan tabur dgn badam bakar yg separuh hangus tu hehehe....w/pun terhangit tapi x pahit...sedap makan sejuk2 bila keluar dr peti ais...resipi ni cilok dr umah Haniss...thanks haniss...


Puding Trifle
Sumber: Kak Maizana

Bahan

Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly - Hanis guna cap NONA
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream - haniss guna whipping cream

Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......haniss tabur dengan badam panggang

Quote:

Nota:
-Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10".
-whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu haniss masukkan whipping cream dlm pipping bag dan pipe keatas lapisan jelly tadi,.........pipe guna nozzle star pun cantik juga


Share |

18 ulasan:

ain berkata...

kak zaiiii!!!kita pun nk jd nebor kak zai gak la. syoknya dpt puding trifle utk boka posa.huhu

Datin El berkata...

Ala..kzai..sodapnye..kena buatnya..izinkan kita ceduk resepinye ye..t.ksh

Suzi berkata...

waaaah...sedapnya...tak prnah cuba buat lagi...

sy pun sama mcm kak ain..nak jadi nebor kak zai hihihi....

geraugebang berkata...

ha ha ha, kalau gerau buat ni harus buka posa lepas isyak. tak siap-siap.

mamasya berkata...

Hari tu tengok puding trifles umah Haniss berkenan terus copy resepi tp belum sempat buat lagi...k.Zai jugak laju dah siap terhidang.... nampak sedapnya...rasa nak ceduk masuk dlm mangkuk je..hi..hi...

Chik Mi berkata...

kak sedapnya puding tu,dah lama tak makan cantiknya presentation.nak duk sebelah umah akak jugakk

Haniss berkata...

amboi lajunya...dah tersiap hidang tu, untuk nebor kak zai petang tu...ahad lepas pun buat sekali lagi trifle, tapi versi budget skit la tak der badam2- stok dah habis heheheh. simpan lam peti ais makan sejuk2 sedap kan...

lovelywa berkata...

kak zai..nk tanye sket..klau whipping cream tu tak dipukul bg gebu takpe ke?

shima berkata...

salam kak zai...
huarghhh mewahnyaaa puding dia!!
sekali pandang terus telan air liur dibuatnya...ikshh akak kita ni kalau bab2 puding n dessert ni mmg no1...kalaulaaa umah akak dekat raya nnti kompem pg2 lgik i dah serbu..ekekeee

blogresipi berkata...

Tersangat la cantekk puding triffle akak nie... kite lama betol tk makan.dulu nk buat tp kastad lak takde.kalo guna tepung lain aci tak kak?

POSH76 berkata...

I suka cara u explain senang nak ikut..bahan2 pun mudah tq

Kamarul Farhan berkata...

salam kak..custard to mmg suppose kaler oren ke ape..?? yang saya try buat ari tuh..kaler die oren, tapi mak cik saye buat kaler puteh cream..lagi sedap..yang saya buat ari tuh, oren dan melekit..bila makan xbest sgt..ke sy salah gune kastard?

Shira Shafrida berkata...

kak, saya ada buat triffle nih..

jemputlah ke sini,

http://shirashafrida.blogspot.com/2011/04/my-passion-homemade-triffle.html

yanie anuar berkata...

singgah n follow..http://ibudivas.blogspot.com

Tasha berkata...

wah2,wajib cuba ni...heehee

meaw berkata...

datang dari google nak tengok cara buat puding trifle :)

iSWa berkata...

Minta izizn share ye.. nmpk sgt lazat.. nk buat utk Hari Raya Aidiladha ni :)

aqeyLs berkata...

salam kak. saya baru buat trifle td ikut resipi ni sebijik2.

tp xtaula kenape kastard sy xmau keras.ke tekstur kastard mmg cair ikut resipi ni?

tq for ur reply. sorry sy mmg noob dlm memasak ni. ^_^