Puding Trifle
Sumber: Kak Maizana
Bahan
Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly - Hanis guna cap NONA
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream - haniss guna whipping cream
Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.
Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......haniss tabur dengan badam panggang
Quote: |
Nota: -Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10". -whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu haniss masukkan whipping cream dlm pipping bag dan pipe keatas lapisan jelly tadi,.........pipe guna nozzle star pun cantik juga |
18 ulasan:
kak zaiiii!!!kita pun nk jd nebor kak zai gak la. syoknya dpt puding trifle utk boka posa.huhu
Ala..kzai..sodapnye..kena buatnya..izinkan kita ceduk resepinye ye..t.ksh
waaaah...sedapnya...tak prnah cuba buat lagi...
sy pun sama mcm kak ain..nak jadi nebor kak zai hihihi....
ha ha ha, kalau gerau buat ni harus buka posa lepas isyak. tak siap-siap.
Hari tu tengok puding trifles umah Haniss berkenan terus copy resepi tp belum sempat buat lagi...k.Zai jugak laju dah siap terhidang.... nampak sedapnya...rasa nak ceduk masuk dlm mangkuk je..hi..hi...
kak sedapnya puding tu,dah lama tak makan cantiknya presentation.nak duk sebelah umah akak jugakk
amboi lajunya...dah tersiap hidang tu, untuk nebor kak zai petang tu...ahad lepas pun buat sekali lagi trifle, tapi versi budget skit la tak der badam2- stok dah habis heheheh. simpan lam peti ais makan sejuk2 sedap kan...
kak zai..nk tanye sket..klau whipping cream tu tak dipukul bg gebu takpe ke?
salam kak zai...
huarghhh mewahnyaaa puding dia!!
sekali pandang terus telan air liur dibuatnya...ikshh akak kita ni kalau bab2 puding n dessert ni mmg no1...kalaulaaa umah akak dekat raya nnti kompem pg2 lgik i dah serbu..ekekeee
Tersangat la cantekk puding triffle akak nie... kite lama betol tk makan.dulu nk buat tp kastad lak takde.kalo guna tepung lain aci tak kak?
I suka cara u explain senang nak ikut..bahan2 pun mudah tq
salam kak..custard to mmg suppose kaler oren ke ape..?? yang saya try buat ari tuh..kaler die oren, tapi mak cik saye buat kaler puteh cream..lagi sedap..yang saya buat ari tuh, oren dan melekit..bila makan xbest sgt..ke sy salah gune kastard?
kak, saya ada buat triffle nih..
jemputlah ke sini,
http://shirashafrida.blogspot.com/2011/04/my-passion-homemade-triffle.html
singgah n follow..http://ibudivas.blogspot.com
wah2,wajib cuba ni...heehee
datang dari google nak tengok cara buat puding trifle :)
Minta izizn share ye.. nmpk sgt lazat.. nk buat utk Hari Raya Aidiladha ni :)
salam kak. saya baru buat trifle td ikut resipi ni sebijik2.
tp xtaula kenape kastard sy xmau keras.ke tekstur kastard mmg cair ikut resipi ni?
tq for ur reply. sorry sy mmg noob dlm memasak ni. ^_^
Catat Ulasan