Sabtu, September 05, 2009

Ikan Siakap Sweet Sour

www.tips-fb.com
Hari ni menu cilok kat umah makyung Hana je...takyah pening2 kepala...cuba teka...siapa lagi kalau tak makyung kat Jepun yg ligat kedapur tu... w/pun tengah sarat marat tu...bilalah nak cuti memasak tu ye...kalau yung dah cuti memasak nanti sepi lah seketika kat dapur memasing dgn usikan dan celoteh yung ni.... lauk ni wat bbuka malam tadi gak...nak masak seekor rasa tak cukup plk,tapi bila time bbuka seekor je yg habis...tulah pose2 ni takleh tamak2 nak masak banyak2 kan?...nafsu berpose mmg camgitu, bila siang semuanya sedap belaka...tapi ni mmg sedap meyelerakan dan kalor pun ceria...seceria yg empunya resipi..kehkehkeh..minta izin C&p ye yung...mekaceh yung...

Bahan-bahan
  • Utk Ikan Goreng
  • Ikan - terpulang la ikan apa yg sesuwai dgoreng (sy guna ikan siakap)
  • *garam
  • *serbuk kunyit
  • *tepung jagung
  • *tepung kentucky - optional
  • Utk Sos
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 inci halia - cincang
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos chili
  • 1 sudu makan sos tiram
  • sedikit air
  • 1 keping nenas dalam tin - potong dadu
  • sedikit air nenas
  • lada benggala merah dan hijau - potong dadu
  • garam dan gula
Cara-cara
  • Lumurkan ikan ngan bahan2 bertanda *. Goreng dengan minyak yg panas sehingga masak dan ketepikan.
  • Tumis bawang besar, bwg putih dan juga halia hingga naik bau.
  • Masukkan sos tomato, sos cili dan juga sos tiram. Kacau. Masukkan air dan juga air nenas sedikit.
  • Masukkan nenas, lada benggala hijau dan merah dan juga garam dan gula. ejas la yer sbb sos dah masin dan air nenas pong dh manis. didihkan hingga kuah agak pekat.
  • Tuangkan kuah@sos ke atas ikan tadi.
  • Hiaskan ikut suka dan hidangkan.

Share |

2 ulasan:

ain berkata...

sedapnyaaa!!!!

geraugebang berkata...

ini siakap pakai baju raya ni. he he he. cantik baju dia. warna warni.