Ahad, Disember 06, 2009

Macaroni Guratan@Guratin

www.tips-fb.com
Tengahari tadi buat nasi lemak je...dah buntu nak masak lauk...kalau masak nasi lemak ni,dah terbayang lauk2 nya yg simple dan senang...time cuti hujung minggu ni kekadang rasa nak berehat dr dok kat dapur tu...sbb dah hari2 masak kat dapur tu...jadi tengahari tibai nasi lemak dan malam buat makaroni ni...ronda2 jumpa resipi dr dapur Hana ni...tapi rasanya kita punya ni kurang sos putih dan juga cheese..tp rasa tetap enak...tq Hana

Bahan-bahan
Macaroni - tk kira la jenis apa2 pon bleh
Isi (terpulang nak isi apa2)
* Udang yg dkopek kulit
* Isi Ayam - potong kecil2
* Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam
* Mix vege - jika suka. hana tk letak- biasa ltk udang/daging cincang je.
* Cendawan butang - hiris2
* Garam
* Lada hitam/lada sulah
Butter
*Tambah 1 labu bawang besar(dihiris) utk menumis sayuran,udang dan hirisan ayam

Bahan Untuk White Sauce
300ml susu segar
125ml air
2 sudu makan butter
2 sudu besar tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam
satu mangkuk kecil keju cheddar parut/parmesan cheese atau apa2 jenis keju yg sedap!

Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
Keju Mozarella parut

Cara-cara
Untuk membuat white sauce
> Panaskan periuk.Masukkan butter. Masukkan tepung, kacau cepat2. Jgn buka api besar. Nnti hangus.
> Masukkan susu dan juga air. kacau supaya tpg tdk bergentel2. biarkan mendidih.
> Masukkan cheese dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak2 pekat. matikan api.
Untuk membuat makaroni
> Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
> Panaskan butter, masukkan isi2 bhn yg dsukai.
> Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul mesra.
> Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce tadi.
> Dan taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
> Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
> Siap untuk dhidang.

Share |

4 ulasan:

ain berkata...

sedapnyaaaa!!!!!! nak sikitt!!!!

Jasmeen berkata...

i ada buat gak kak...tp versi shortcut.....dasar pemalas...ehehhehe

blogresipi.com berkata...

Mak aiii.. meleleh leleh...sama meleleh air liur kite ni kak zai... :)

nekPP berkata...

pasti akan buat kat zaiii!! feberetttttttt...terlior dah nihh!!
mohon halal cilok resepi yaa..

kiss2..