Selasa, Februari 16, 2010

Tauhu Goreng Singapura

www.tips-fb.com

Tengahari tadi makan ala2 berdiet gitew...iye ke tuuu!!!!...makan tauhu goreng S'pura je...tak makan nasi...tapi sarapan pagi tadi dah cekik nasi goreng seafood...jadi tengahari ni cover balik...hehehe...aritu lagi teringin nak wat tauhu grg ni..ramai dah wat rasanye..walaupun senang banget,tapi tak tercapai nak melaksanakan nya...tauhu ni mmg dah jadi feberet walau dimasak apa pun...resipi dr dapur CMG...tq Cik Mat

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Sedikit air*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
  2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
  3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!
Share |

7 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Hi Kak, wow sedapnya tauhu!!! I like! :)

Akak, if can, pls collect some awards from my blog ye. Thank U! :D

ain berkata...

sedapnya kak zaiii!!! ptg td baru gak melantak tahu sumbat!!!

openid berkata...

Wah meleleh leleh kuah nye... yummmm yummmm.

Ijan

Mat Gebu berkata...

kak zaiiiii.....
mcm mana menu kita leh sama hari ni, saya tak masukkan kat blog sebab resipi ulang tayang....hehehehe...

Hajar berkata...

salam...
ooo ini menu utk diet ye...boleh ler try sebab kita punya berat bdn sudah byk naik ooo...pasalnya pas joging pekena roti canai telur n teh tarik....huhuhu

azian berkata...

Salam kzai, nak sepiring...sedap tuu...

azian berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.