Bahan-bahan (loyang 18cm)
- Bahan A
- 130g dark choc
- 120g butter
- 10g serbuk koko
- Bahan B
- 3 biji kuning telur
- 40g gula
- Bahan C
- 3 biji putih telur
- 30g gula
- Topping - gula aising
- Bahan A - Cairkan dark choc dan juga butter menggunakan kaedah double-boiler. Bila dah cair, masukkan serbuk koko dan kacau sebati. sejukkan dan ketepikan.
- Pukul bhn B (kuning telur dan juga gula) sehingga jd cream. ketepikan.
- Pukul pula bhn C (putih telur dan gula) hingga kental dan gebu@ meringue. ketepikan.
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sebati menggunakan spatula.
- Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dgn kaedah kaup balik menggunakan spatula. Tak perlu over mix asal dah sebati semua bahan.
- Alas loyang dengan oven paper. Seelok2nyer gune loyang spring foam supaya mudah utk keluarkan.
- Panaskan oven 170. Bakar selama 30-35min.
- Sisip tepi loyang dengan pisau utk keluarkan kek.
- Sejukkan di atas redai. Tapiskan gula aising ke atas kek dan sedia utk dihidang.
3 ulasan:
Aduhai dah sampai cini dah kek susah nk sebut neh.penyek pon penyek la kak zai..kite rela.heheh
Ijan
Sedapnya kek tuh kak! Love nak gak...chop chop ngan Ijan! hehe ;)
salam kzai..masih bercuti lagi ke?sedap kek ni minta sket !
Catat Ulasan