Ahad, Februari 14, 2010

Gateau au Chocolat Cake

www.tips-fb.com
Kek lagiii...dan lagiii...bab2 wat ekspiremen mmg suka sekali..nampaknya umah Ika pun dah buat kek ni kan...senang banget nak wat nye,tanpa tepung...resipi dr umah Hana..masa tgk kat umah Hana dulu pun,mmg dah jatuh cintan nak mencubanye...kata Hana kek ni mmg mcmni kejadiannye,bila dah masak terpenyek gitew....xpe yg penting sodappp!!!!...akak c&p ye Hana..tq

Bahan-bahan (loyang 18cm)
  • Bahan A
  • 130g dark choc
  • 120g butter
  • 10g serbuk koko
  • Bahan B
  • 3 biji kuning telur
  • 40g gula
  • Bahan C
  • 3 biji putih telur
  • 30g gula
  • Topping - gula aising
Cara-cara
  • Bahan A - Cairkan dark choc dan juga butter menggunakan kaedah double-boiler. Bila dah cair, masukkan serbuk koko dan kacau sebati. sejukkan dan ketepikan.
  • Pukul bhn B (kuning telur dan juga gula) sehingga jd cream. ketepikan.
  • Pukul pula bhn C (putih telur dan gula) hingga kental dan gebu@ meringue. ketepikan.
  • Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sebati menggunakan spatula.
  • Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dgn kaedah kaup balik menggunakan spatula. Tak perlu over mix asal dah sebati semua bahan.
  • Alas loyang dengan oven paper. Seelok2nyer gune loyang spring foam supaya mudah utk keluarkan.
  • Panaskan oven 170. Bakar selama 30-35min.
  • Sisip tepi loyang dengan pisau utk keluarkan kek.
  • Sejukkan di atas redai. Tapiskan gula aising ke atas kek dan sedia utk dihidang.
Share |

3 ulasan:

openid berkata...

Aduhai dah sampai cini dah kek susah nk sebut neh.penyek pon penyek la kak zai..kite rela.heheh

Ijan

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Sedapnya kek tuh kak! Love nak gak...chop chop ngan Ijan! hehe ;)

cikmanggis berkata...

salam kzai..masih bercuti lagi ke?sedap kek ni minta sket !