Ahad, Mac 21, 2010

Eggless Chocolate cake

www.tips-fb.com


Memang cukup sifat nya kek coklat tanpa telor beryogurt ni..bak kat zaliana lembut ,lembap dan chocolaty...asal resipi kek ni dr blogresipi.com @Ijan dan telah diubah suai olih nya...resipi asal dr www.egglesscooking.com dan telah dimelayukan polih Zaliana utk dipermudahkan...resipi ni ceduk dr dapur Zaliana...tima kasih byk2 Zaliana dan semuanya...


Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
6 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan minyak sayur
1/4 cawan air kopi panas( campurkan 1 sudu serbuk kopi dlm 1/4 cawan air panas)
1/4 cawan susu
1/4 cawan yogurt
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:

1.Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.Lenserkan tin dengan sedikit minyak dan taburkan srbuk koko.
2. Di dalam sebuah bekas besar, campurkan rata semua bahan kering.
3.Kemudian masukkan semua bahan cecair satu dmei satu.
4Putar semuanya dnegan kelajuan sederhana selama 2-3 minit sehingga semua bahan sekata.
5.Masukkan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit.
6.Sejukkan di atas rak dan keluarkan selepas ia sejuk sepenuhnya.Sapukan frosting ke atasnya.


Frosting Recipe (hehe yg ni tak sempat nak alih bahasa..tak pelah kan..)

* Margarine/butter at room temperature 3 tablespoons
* Powdered sugar 1 1/2 cups (saya tak letak ni)
* Unsweetened cocoa powder 1/4 cup (saya pakai cooking coklat tu-agak2 aje byk mana )
* Milk, fat free 3-4 tablespoons

Yield: About 3/4th cup of frosting, enough for one 8-inch or 9-inch cake.

1. In a medium size bowl add the margarine, powdered sugar and cocoa powder. Start beating with an electric mixer on low speed. At this stage it may seem to be very dry. Don’t panic. Wait until you add the milk.
2. Add milk little by little and continue beating the mixture till you get a nice spreadable consistency.
3. Now transfer the cake to a plate and start frosting it.
4. Cool down in fridge for at least one hour (the texture of the frosting will look better after at least one hour in fridge).

Share |