Isnin, Mac 22, 2010

Kuih Bakar Pisang

www.tips-fb.com


Ronda2 kat umah kengkawan aritu,tengok ramai dah buat kuih bakar pisang resipi cikgu Zana yg mmg pakar mencipta resipi kuih muih dr pisang ni...tu yg takleh tahan nak tengok jer..kuih ni wat hari sabtu baru ni utk minum petang...pepagi dah melenyek pisang selepas wat sarapan dan bakor sebelum nak masak lauk untuk lunch...mmg ngam lah siap bakor lps dah masak lauk pauk yg sempoi jer...resipi cilok kat dapur cikgu Zana yg rajin wat keje sekolah kat umah tu...tq zana...

KUIH BAKAR PISANG

Bahan:-

  • 1 sisir pisang masak (akak guna 5 biji pisang montel) dilenyek kasar
  • 1 cwn tepung*
  • 3/4 cwn gula*- nnt kena krg kan gula,sbb pisang dah manis
  • 1 cwn santan*
  • 1 cwn susu sejat/cair*
  • 1 biji telur*
  • 2 sudu besar butter*

Cara-Cara:-

  1. Blend semua bahan*
  2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
  3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
  4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
  5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!

Share |

5 ulasan:

fuzidss berkata...

Salam Kak Zai, Saya Dayang Sophia dari Shah Alam. Salam pengenalan dari saya dan moga terjalin ikatan ukhuwah antara kita.

Minat dan tertarik melihat N3 Akak ni

openid berkata...

Salam Kak Zai,
Kite pon suke resipi kuih bakar pisang nie... nak buat pon senang aje kan.

Ijan

ima berkata...

salam kak zai...nampak menarik dan sedap...senang je bahan2nya.bolehlah dicuba klu ada pisang nanti...

ima nak copy resepi serabai ni...nak simpan dulu,nnt rajin jadilah dia...hehe

latifah suleiman berkata...

Sedapnyaaaaaa...
Malam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..

pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..

Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh

Wajib try nih.

latifah suleiman berkata...

Sedapnyaaaaaa...
Malam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..

pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..

Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh

Wajib try nih.