Khamis, Mac 11, 2010

Paratha Telor Gulung (Egg Paratha Roll)

www.tips-fb.com

Bila tengok org mengerol paratha ni ,tingin plk rasa nak buat...paratha pun mmg ada dlm petiais... dah lama gak dia dok dlm tu...aritu tgk kat umah Ummi,mamafahmi..biasalah umah akak ni lambat sampai sikit,nk cari waktu yag sesuai dan ada org yg nak makan...ni wat utk sarapan...resipi ceduk dr dapur Ummi...Ummi kata dia pun dpt idea dr dapur Gert...thank semuanya...

Bahan:-
  • 5 keping frozen plain paratha (akak guna jenama Kawan)
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.


Share |

2 ulasan:

ain berkata...

lawanya prata telur akak!!!

Mama Iman berkata...

resepinya biasa dilihat... tp bila tgk bab presentation, terus rasa kecur air liur... rasa cam nak masak tang tang ni gak... tp dah mlm... heheh.... yummy...