Khamis, April 22, 2010

Karipap Inti Kentang

www.tips-fb.com
Tegoklah karipap yg tak comei ni....gedabak je ghupe nya...aritu teringin plk nak rasa air tangan mengelim karipap sendiri..ni kes teruja tgk dak Hana tayang kat dapurnya aritu.selalu mmg jarang wat karipap ni...bab nak mencanai,mengelim mmg tak sanggup duduk lama2..buat plk sampai dua adunan,tamak lah plk...nak wat satu adunan mcm tak cukup jer...apa lagi puas nak menghabiskan tepung yg dah diuli...yg last buat tebal2 je supaya cepat habis....minta ijin c&p resipi kat sini ye Hana...mmg sedap makan panas2...kat MyR pun ada gak resipi dr Hana ni...

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum (2cwn penuh)
  • * 2 sudu besar minyak msk
  • * 2 sudu besar butter@marjerin
  • * 1 sudu besar shortening
  • >> * Campurkan semua menjadi 1/4 cawan.
  • garam
  • air
Bahan Inti Kentang
  • 5 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 2 sudu makan ikan bilis - akak + udang kering
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • hirisan daun sup
  • garam dan gula
  • air
>> Jika suka bleh campurkan ngan daging@ayam minced

Cara-cara
  • Utk membuat kulit karipap - Panaskan@microvawekan minyak, butter@marjerin, shortening sehingga menjadi 1/4 cawan.Masukkan ke dalam tepung. Gaul menggunakan garfu (sbb minyak panas) sehingga menjadi crumble. Bancuh air dan juga garam. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sebati sehingga tidak melekat di tangan.
  • Utk membuat inti - Blend@kisar bwg besar, bwg putih dan ikan bilis. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang empuk. Masukkan skali garam dan gula secukup rasa. Taburkan daun sup dan gaul sebati.Tutup api.
  • Ambil adunan tepung tadi. Canai. Terapkan dengan mulut cawan besar atau apa2 terap yang bulat. Ambil satu, masukkan inti dan kelim seperti biasa. Goreng dengan minyak panas sehingga keemasan. Pastikan api sederhana sahaja. Angkat dan toskan.
  • Siap dihidang.
Share |

1 ulasan:

Yat Maria berkata...

Kak Zai...cantik licin kulit epok2 tu...kita tak selalu buat sebab my sis tokey epok2 tu yg selalu order jer tu :)