Hari ni masak menu orang seberang..menu yg femes kat Indonesia...selalu makan kat kedai je...dah lama gak tingin nak mencuba resipi ni...dah banyak kali beli ayam nak wat menu ni...bila tiba masa macam kesuntukan waktu plk,masih tak kesampaian...maka terjadilah menu lain plk...macamana pun arini kena merajinkan diri....dah ramai kawan2 mencuba resipi ni..yg terbaru tgk kat umah Madiha,tak bolih jadi ni,terus keinginan dtg meluap2...resipi ceduk dr umah Ijan...tq Ijan..
Ayam Penyet
Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
- ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
- 1 sudu besar Serbuk Kunyit
- ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
- 3 ulas Bawang putih
- 1cm Halia
- Sedikit Air
- 1 sudu kecil Garam
- Minyak masak untuk menggoreng.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
- Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
- (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
- Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Sambal.-kite suke! tp hati2 dgn cili tue. Edit ikut selera ye
Untuk Nasi-yg nie resipi sendirik. kite buat ikut resipi ala2 nasi ayam. utk 2 org makan je nie.
- Sedikit minyak masak
- 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji Cili padi
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 5 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan
- 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup.
- Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah kayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
- Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Tempe dan Tauhu Goreng.
- 2 keping tahu – potong dadu
- 1 paket tempe – potong nipis
- Sedikit tepung beras.
- Minyak masak untuk menggoreng.
- Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
- Goreng hingga garing.
Untuk Nasi-yg nie resipi sendirik. kite buat ikut resipi ala2 nasi ayam. utk 2 org makan je nie.
- 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan
- 3 ulas bawang putih
- satu btg kayu manis
- dua biji buah pelaga
- satu kelopak (kelopak ke? hehe) bunga lawang
- sedikit butter
- garam
- separuh kiub pati ayam
- 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
- Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
- Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
- Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
- Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.
Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tauhu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.
*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.
7 ulasan:
Salam Kak Zai,
Dah sampai umah akak dah ayam penyet ni ye... sedap kan.. kite pun terasa nak buat lagi.hehe
Ijan
salam kak zai...aduh sedapnya nasi ayam penyet kak zai tu..cantik macam kat kedai punya...
Alahai kzai..tergoda kite..mengancam betul..penuh keliling pinggan.
Resepi ayam penyet ni dah merata jalannya ye... kita je yang malas buat sebab bila tengok resepi (tengok je, tak baca) panjang bebenor. So saikologi kita kata.. esh banyak kerja aa.. malaslah.. hihihii...
kak..atie try wat nasi ayam penyet ni.. sedaap;)atie link kan dlm blog post atie ye
salam k.zai....
wah ayam penyet adadah kat umah akak...uishh rajin sungguh akak nih...ayam penyet specel lg tu, cukup lengkap...bole buka kedai nih kak...
Salam Kak Zai..sodapnya kak..ni buat lupa diet ni kak..nak cedok resepi la.
Catat Ulasan