Dah lama tak membakar....ni wat lauk untuk dinner malam ni...bakar dlm oven jer.. aritu tingin plk tgk kat umah Maz...nampak sedap..tapi Maz ganti dengan sutun yg besar...ceduk resipi ni dr dapur Maz..resipi asal dr buku masakkan Chef Hanieliza bertajuk senang nya memasak (Ikan)...tq Maz..
Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak (Ikan) Chef Hanieliza
Bahan A
Bahan A
- 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan) - kita guna sotong
- 2 sudu besar pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
- 1 biji tomato (potong 6)
- Aluminium foil
Bahan B (Dikisar)
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit gula dan fish sos - ni kita tambah sdri
Cara Membuat:-
1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang.
2 ulasan:
salam kak zai..
ingat kt kita lg x? ekekeke sihat?? amboii sedapnyaa ikan bakar...sure wangi jek ngan daun limau purut tuu ermmm best2...pasai pe erk gi umah org len pun nampak sume gambar pakat kine cop jek?? ada konspirasi ker baru2 ni?? maklumlaa kita kan dah lama x berblogging2 ni manalah tau ada kes pape ke...huhuu
salam,
sy dah cuba. memang sedap. anak2 pun suka. ratah mcm tu aje pun okey. thanks for sharing
Catat Ulasan