Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]
1/2 sdt esen vanila
Cara-cara :-
- Panaskan oven terlebih dahulu.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
- Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
- Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
- Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.
Nota :- Saya cairkan coklat guna kaedah mikrowave, sebab tu cepat. Ikut resepi asal ada toppingnya tapi saya tak minat nak bubuh sebab kek ini dengan sendirinya dah cukup sedap. Selamat mencuba!
5 ulasan:
Wallaweiiii cantiknya belang kek KZai... menangis kuda belang tengok belang kek ni lagi cantik dari belang dia! Hiihi... sedap kan kek ni....
salam kak zai...emmm nampak sedap dan cantik marble kak zai ni...ima belum cuba lagi resepi nih...nnt ada kelapangan bolehlah imaa cuba pulak...
Cantiknya Belang kek ni.
http://zainabismail.blogspot.com/
cantik betul belang kek ni.. saya klu buat kek ni mesti belang dia tak cantik sgt...
Hi KakZai, hru doing dearie???
Owhhhh, as usual ur cake is simply superb! irresistible! cantikkkkkk marble! mintakkkk ;)
Catat Ulasan