Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
2 sudu besar kicap pekat
3-4 tangkai daun kari
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
cara:
- gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
- kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak
- angkat dan ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak
- masukkan daun kari dan kacaukan rata
- biarkan seketika sambil dikacau selalu
- kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit
- masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
- akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
- kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
- angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2
note: masakan lama, senang dan sedap
2 ulasan:
sedap mkan ngan ns aswan tu!!
Slm k.zai...saje singgah nak tgk resepi..rasa2 nak buat ayam ala kassim nie..Yana ambik resepinya yer...TQ....
Catat Ulasan